Minižáci získali na HLZ Kids Cupu Prezidentský pohár

Minižáci získali na HLZ Kids Cupu Prezidentský pohár

Od pátku 9. 2. do neděle 11. 2. 2024 se konal v Ludwigshafenu a Hochdorfu velmi kvalitně obsazený turnaj kategorie minižáků. Museli jsme cestovat téměř 600 km, abychom měli příležitost poměřit síly s mládežnickými kluby ze spolkových zemí, které zásobují každým rokem vrcholovou německou házenou největším počtem mladých talentovaných hráčů.

Byli jsme jediným zahraničním účastníkem z celkem 16 týmů a společně s mladými hráči Füchse Berlin jsme museli absolvovat nejdelší cestu na turnaj. Aklimatizace po dlouhé cestě nebyla to jediné, s čím jsme se museli vyrovnávat. Zápasy byly hrané pro nás nezvyklým způsobem. První poločas hraný systémem 2 x 3 na 3 a povinné střídání střelce gólu kladl velké nároky na pohybovou vybavenost, uvolnění jednotlivce s míčem a prostorovou orientaci. Druhý poločas bylo již dovoleno hrát nám známou házenou 6+1, ale s povinnou osobní obranou po celém hřišti.

 

Herní program turnaje byl nastaven neúprosně, ze základní skupiny postupovaly první dva týmy do bojů o 1.-8.místo. Ještě nerozehraní a nervózní jsme tak v prvním zápase remizovali s týmem 1.FC Köln. Poté jsme dokázali zvítězit nad týmem SG Kandel/Hagenbach a následně podlehli velmi kvalitnímu FRISCH AUF Göppingen. Vzhledem k rovnosti bodů i skóre s týmem 1.FC Köln rozhodoval o postupu větší počet vstřelených branek. Bohužel chlapci z 1. FC Köln na tom byli o trochu lépe a tak nás čekaly boje o Prezidentský pohár, tedy 9.-16. místo.

Následovaly další 4 utkání o celkové umístění, kde byla znát postupná adaptace našich kluků na nový herní systém a zápas od zápasu jsme se lepšili. Po 3 výhrách nás v „malém finále“ čekal tým HSG Siebengebirge. Velmi kvalitním a soustředěným výkonem jsme dokázali zvítězit 11:7 a s bilancí 5 výher 1 remíza 1 prohra jsme získali Prezidentský pohár.

FRISCH AUF! Göppingen později celý turnaj z přehledem vyhrál a Köln se umístil až po sedmimetrových hodech na 6. místě.

Tento turnaj nám ukázal odlišnosti v konceptu výchovy nejmenších házenkářů u nás a v Německu. Jejich koncept velmi silně rozvíjí individuality, uvolnění jednotlivce s míčem a pohybové dovednosti hráčů. Na druhou stranu mírně potlačuje týmovost a nebuduje tak silně návyky pro herní systém 6+1, tolik důležité pro navazující kategorii mladších žáků. Zřejmě se nedá jednoduše říci, jaký koncept výchovy mládeže je lepší. Pro nás je ale důležité, že jsme viděli, v jakých činnostech máme rezervy a v čem naopak naše soupeře převyšujeme. Vždyť s pozdějším vítězem z Göppingenu jsme dokázali v druhém poločase při aplikovaní hry 6+1 držet krok výsledkem 3:3.

Sestava: Dbalý, Beer, Skalický, Hodr, Landa, Miler, Slávik, Prošek, Peták, Štětka, Šenfeldr

Velké poděkování patří rodičům, kteří nás na turnaji doprovázeli, bez jejich pomoci bychom se takovýchto turnajů nemohli účastnit.