Poločasové hodnocení – Starší žáci

Starší žáci jsou kategorií, kde u kluků vlivem začínající puberty dochází k největším změnám. Jeden rok máte malé křidélko a v letě na přípravu se vám přihlásí stejná osoba s parametry na spojku. Soudě dle sebe vím, že ve starších žácích jsme se nadělali nejvíce vylomenin a lumpáren, odhaduji, že jde i o neproblémovější kategorii. Jedná se o ročníky 2007/2008.

V házené jde však o období, kdy už kluci nehrají nevinou hru s míčem na góly, ale začíná to mít obrysy házenkářských zápasů. V této kategorii už dokážeme jednotlivým hráčům určit pozici pro ně nejvhodnější. Samozřejmě jsou případy, kdy ze starších žáků do dorostu někdo odchází jako střední spojka, ale nakonec je z něj křídlo. Možné to je, nicméně drtivá většina hráčů si svou primární pozici na hřišti odnese ze starších žáků a tam bude hrát dokud nezestárne… a pak bude hrát ještě dál jako Jirka Bouček(promiň Jirko, je to sranda).

Realizační tým starších žáků se skládá z trenérské dvojice Jan Čermák a Pavel Pěkný s technickým vedoucím Miroslavem Rychtaříkem. Jejich hlavním úkolem je rozvinout, co nejvíce hru 1 na 1, jak v obraně, tak v útoku. Tahle činnost je zásadní pro každého házenkáře do budoucna. Můžete mít absolutně perfektní útočné kombinace, ale nikdy nebudou fungovat, pokud vaši hráči neobehrají svého obránce. V obraně je to stejné jen naopak. Z těchto důvodů se starší žáci učí pracovat na co největším herním prostoru, obranné systémy jsou vysunuté a ofenzivní, aby každý hráč čelil především svému protihráči a nespoléhali se na to, že kamarád vedle mě to zvládne za mě.

Naši starší žáci v tomto roce opět vyhráli lovosický festival na začátku sezóny. To tady nebudu nějak dlouze rozebírat, už jsem o tom jednou psal a můžete si to přečíst níže.
https://www.hazenalovosice.cz/2021/09/starsi-zaci-miri-spravnym-smerem/

Samozřejmostí je Ústecká liga staršího žactva. Trochu zavádějící název vzhledem k tomu, že Ústí nad Labem tam žádný tým nemá, ale asi je myšlen Ústecký kraj. Kluci přezimovali na prvním místě 2 body před Louny a nejlepším střelcem týmu je Honza Žižka, který je ve starších žácích teprve první rok.

https://www.handball.cz/souteze/muzi/liga-uk-starsich-zaku

Největší soutěží v této kategorii je Žákovská liga. Do té není možné se přihlásit, ale pouze kvalifikovat ze své krajské soutěže. Proto začíná až v zimě po skončení podzimní části krajských lig. Je to taková žákovská Liga mistrů. Z našeho kraje jí hrajeme my a Louny. Systém je turnajový, losovaný tak, aby hrál každý s každým z celé ligy. Z jednotlivých výsledků na turnajích se skládá celková tabulka čítající 25 týmů. Lovci momentálně patří mezi kvartet neporažených týmů v čele. Před několika lety došlo k reformě Žákovské ligy, která se hrála také turnajovým systémem, ale jako pavouk. Nejhorší tým turnaje vypadl ze soutěže. Nakonec zbylo 6 nejlepších týmů, které sehráli třídenní prestižní turnaj o mistra republiky. Z mého pohledu je nový systém spravedlivější, ale méně atraktivní. Každým pádem se jedná stále o nejvýznamnější soutěž této kategorie!

https://www.handball.cz/souteze/muzi/zl-zaci-hl-cast#tabulka

A teď to nejdůležitější! Naši starší žáci mají před sebou druhé kolo Žákovské ligy už tuto neděli 23.1.2022, a kde jinde než v Lovosicích!

Určitě si udělejte čas a přijďte kluky povzbudit! Rozpis utkání je k dispozici na odkazu výše.

Komentář trenéra Pavla Pěkného:

Náš tým splnil cíle, které jsme si na začátku sezony stanovili. Podařilo se nám ovládnout domácí házenkářský festival a kvalifikovat se z prvního místa v kraji do celostátní žákovské ligy. Odehráli jsme zatím první kolo této celostátní soutěže ve Velkém Meziříčí, kde se nám podařilo jednoznačně vyhrát všechna 4 utkání. Další kolo nás čeká již tuto neděli 23.1. na domácí palubovce, kde se utkáme s celky Zlína, Úval, Centra Hané a velice silnou Plzní.

Co se týče chlapců, tak jsme velice spokojeni s jejich progresem. Většina hráčů ročníku 2007 již stabilně hraje i za “B” tým mladšího dorostu a pár z nich již debutovalo i za “A” tým v 1. lize. Pro nás je to skvělá vizitka a pro samotné hráče je to odměna, za jejich tvrdou práci a nasazení v tréninkových jednotkách a zápasech. Daří se nám hrát moderní žákovská házená, která je postavená na naší vysunuté obraně a následném rychlém přechodu do útoku. Nicméně je pořád na čem pracovat a věřím, že za půl roku se ještě dokážeme díky chtíči a nasazení posunout ještě o úroveň výše.

Naším cílem je zvládnout v postupném útoku přehrávat soupeře díky hře na 1:1 s následným navázáním obránce. Chceme také zvládnout spolupráci dvojic a trojic ve správném křižném pohybu a tlakem mezi obránce se střelbou ze střední vzdálenosti, abychom měli více variant jak ohrozit branku soupeře. Často pro to na tréninku děláme cvičení na rozhodovací činnost jednotlivců, aby hráči byli schopni správně vyhodnotit danou situaci.