Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA.

Poslední kolo rozhodlo: Lovci se mohou těšit na play-off!

Až úplně poslední kolo základní části rozhodlo o tom, kdo doplní již jistou sedmičku extraligových celků postupujících do play-off. K naší radosti se posledním postupujícím stal tým Lovosic.

22. kolo STRABAG Rail extraligy:

HK FCC Město Lovosice – HCB Karviná
31:31 (14:15)

Naši házenkáři vstupovali do posledního utkání základní části s vědomím, že proti obhájci titulu budou muset s největší pravděpodobností zvítězit. Očekávalo se totiž, že v paralelně hraném zápase Zubří v Hranicích náš přímý konkurent na osmou příčku nezaváhá a k postupu tak Lovcům pomůže jen výhra. Nakonec měla ale obě utkání zcela jiný závěr.

Našim hráčům se po celé utkání nepodařilo dostat do vedení a to s jedinou výjimkou: úvodní brankou z rychlého protiútoku Jirky Motla, po které Lovosice vedly 1:0. Hned po ní ale převzali otěže utkání hosté. Ti využívali nejen naše technické chyby ke smrtícím brejkům, ale protože naše vyložené šance často troskotaly na výborném Marjanovičovi v brance hostí, získala Karviná již v první půli až čtyřgólové vedení (6:10 ve 20. minutě). Lovci konec první půle zvládli lépe a těsně před sirénou snižoval na rozdíl jediné branky Konárik. Do šaten tak odcházela Karviná s vedením 15:14.

Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA

Lovci hned v úvodu druhé půle srovnali na 15:15, ale další nepřesnosti na straně domácích a spolupráce Karviné s pivotem Honzou Užekem při hře 7 na 6 vedla znovu k výraznému náskoku hostí. Ještě pět minut před koncem vedl obhájce titulu rozdílem pěti gólů 30:25 a zřejmě i ten poslední fanoušek v naplněné hale přestával věřit v úspěch. Přišla ale změna obrany Lovců a mohutný finiš odstartoval svojí čtvrtou brankou Honza Kupa. Přesnou sedmičku a další svoji střelu proměnil kanonýr Jirka Motl a branka Konárika na 29:30 v 59. minutě zápasu dostala halu znovu do varu. Spolupráce obrany a pozorný Rangl v brance pak zneškodnili další útok hostí, abychom mladíkem Jardou Trkovským v poslední minutě srovnali na 30:30. Následnou střelu karvinských hráčů zlikvidoval Rangl, ale další odražený míč zamířil k soupeři (v ukazateli získaných odražených míčů jsme v zápase zcela propadli) a Marek Monczka deset sekund před konce dostal Karvinou znovu do vedení (30:31). Poslední slovo ale patřilo nejlepšímu střelci Lovců Motlovi, který brankou z nahazovačky upravil na konečných 31:31.

Nakonec Lovci nepotřebovali k postupu do play-off ani bod, protože Hranice dokázaly v domácím prostředí přehrát Zubří a pojistily tak postup Lovosic do čtvrtfinále soutěže.

Lovcům nutno složit velkou pochvalu za to, že za stavu 25:30 nesložili zbraně a bojovali až do posledních sekund utkání Na dálku pak skláníme poklonu Hranicím, které naplno odehrály utkání proti Zubří. 

Děkujeme všem fanouškům, že nás přišli podpořit a věříme, že si ve stejném počtu najdou cestu i na čtvrtfinále play-off. To rozehrajeme na palubovce vítěze základní části Karviné nebo Plzlně (2 utkání) již příští víkend, třetí zápas se bude hrát v naší hale Chemik. 

Sestava a branky Lovců: Rangl 1, Hrdlička, Günl – Holubec 1, Landa, Kupa 4, Motl 8/2, Bouček 1, Jelínek, Klimt 7, Trkovský 2, Konárik 3, Jonáš 1, Karlovec, Malý 1, Franc 2.

Sedmimetrové hody: 3/2 – 4/4. Vyloučení: 2:6. Rozhodčí: Králíček, Letev. Diváci: 763.

Marek Michalisko, trenér HCB Karviná: „Nehodnotí se mi zápas moc dobře. Měli jsme utkání rozjetý na výhru, vedli jsme o 4 – 5 branek. Mrzí mne posledních deset minut. Můžu mít na to názor jaký chci, moc se neztotožňuji s tím, jak to bylo odpískáno. Pořád mi někdo říká, že mám být potichu, vím, že za to budu mít pokutu. My jsme posledních deset minut hráli pořád v oslabení. Fauly tam byly.. hodnotí se mi to špatně, některé zákroky v prvním poločase jsem viděl opačně. Dopadlo to tak jak to dopadlo, Lovosice postoupily do play-off, já jím tímto gratuluji a možná se potkáme ještě v play-off.“

Jan Landa, trenér HK FCC Město Lovosice: „Já bych se vrátil k zápasu. Ten na můj vkus, na to jak šlo o hodně oběma týmům, tak musím říci, že to byl férovej zápas. Že do sebe kluci šli férově, i když to bylo tvrdý, nemlátilo se to. Jsem strašně šťastnej za to, že kluci bojovali do poslední vteřiny a je mi úplně jedno, jestli bude Karviná říkat že zápas byl nějak odpískanej rozhodčími. Já si myslím, že zápas to byl krásnej a zbytečně to nebudeme schazovat, že to někdo odpískal tak nebo jinak.“

Nemanja Marjanovič, brankář HCB Karviná: „Remíza je pro Lovosice dobrá, jsou v play-off. Že byl zápas férovej, to jsou takové fráze, které se říkají. Už to není náhoda, co se stává, ale nebudeme brečet, jedeme dál. Já jsem rád, že jsou Lovosice v play-off. Před námi je čtvrtfinále a nadstavba, je to ještě dlouhá soutěž. Každý ať se podívá na video a udělá si názor. Teď je to v módě, že se posílají videa. Dobře se mi v Lovosicích hraje a věřím, že tady bude taková atmosféra i nadále.“

Jiří Motl, křídlo HK FCC Město Lovosice: „Rozdělím to na dvě části. Vyrovnanej první poločas, jednou jsme ztráceli čtyři góly, pak jsme to dotáhli. První půli jsme si pokazili sami, protože jsme nedávali stoprocentní šance. Tím jsme Karviné umožnili rychlé brejky a získat náskok. Do druhé půle jsme nastoupili s tím, že se chceme vyvarovat našim ztrátám a nedáváním gólů. Karviné se podařilo odskočit na rozdíl 4, 5 branek. A závěr? Můj názor je, že my jsme nesložili zbraně a zkušený tým jako je Karviná by si tohle měl pohlídat. Kdyby si to pohlídali, nestal by se ten závěr, který byl a nikdo by se na nic nemohl vymlouvat. To je můj názor.“

Vojtěch Srba, ředitel HK FCC Město Lovosice: „Máme za sebou extrémně náročný zápas. V první půli byl velký rozdíl ve výkonu brankářů, naši měli jen dva  zákroky, zatímco my jsme nedali sedm vyložených šancí. Ve druhé půli Karviná převzala iniciativu a vybudovala si výraznější vedení. My jsme nedokázali eliminovat její hru 7 na 6, těžko jsme se prosazovali v postupném útoku a nedokázali jsme získávat odražené míče. Za stavu 25:30, kdy měla Karviná míč, jsme se rozhodli pro změnu obrany a hráli jsme vabank. Přišly zákroky brankářů, nezbytné štěstí a to nás dostalo zpět do hry. S velkým štěstím a s vypětím všech sil jsme nakonec dotáhli zápas do remízy. Moc si jí ceníme, vážíme si jí a neztotožňujeme se s komentářem soupeře. Utkání bylo vedeno naprosto férově co do vzájemných soubojů hráčů i co do výkonu rozhodčích. Chyby udělali na obě strany a rozhodně si nemyslím, že by to bylo s úmyslem komukoliv stranit. Od názoru soupeře se distancujeme.“