Sázka na „šestnáctku“ nevyšla

O uplynulém víkendu se v Lovosicích odehrálo první kolo celostátní soutěže staršího žactva hraného pod názvem Žákovská liga.

1. liga Žákovské ligy st. žáků, Lovosice

6 z 8 možných bodů jsme získali v úvodním kole žákovské ligy. Chtěli jsme využít domácího prostředí a zapojili do turnaje všechny hráče, které jsme měli k dispozici. Silnou šestku jsme nechali první utkání ještě odpočívat v posteli, aby se připravila na utkání proti Plzni a nám neznámému Brnu. SKKP Handball Brno loni žákovskou ligu nehrálo. Ve 2018 jsme s Brnem změřili síly jen jednou, v lednu na přípravném turnaji. Ale bylo to družstvo složené z hráčů, kteří letos hrají za mladší dorost. Plzeň nás porazila v semifinále Házenkářského festivalu. Měli jsme co vracet. Risk se bohužel nevyplatil bodově. Utkání jsme ztratili, protože nominovaná 16 hrála velmi nervózně, zakřiknutě bojovnost se vytratila někde cestou mezi snídaní a halou. Toto první utkání nám jasně ukázalo, o koho se tým může opřít a kdo patří mezi tahouny družstva.

HK FCC MĚSTO LOVOSICE – SOKOL VRŠOVICE 16:23 (8:10)

První poločas byl vyrovnaný. Ani jeden z týmů se nedostal do výrazného vedení. I přes to, že hráči ustoupili z vysunuté obrany a nechali tlačit za 9 m drželi jsme se soupeřem krok. V útoku jsme se chtěli opřít o Lukáše Vaverku a Fandu Najmana. Oba hrají na spojkách a zvládají zakončit i z větší vzdálenosti. Ani jeden z nich nebyl oporou týmu. Fanda odehrál celý turnaj zbytečně zakřiknutě. Lukášovi Vaverkovi chybí tréninky. Po zlomenině nosu nebyl 4 týdny v plné zátěži, absolvoval tréninky bez kontaktu. Filip Krogner a Pavel Vojíř s Tomášem Pokorným, kteří tým drželi střelecky ve svém snažení osamoceni. Bojovný výkon podal i Honza Šváb na pravém křídle. Ostatní hráči hráli až moc ustrašeně. Utkání rozhodla i špatná taktika trenérů, kdy na nejlepšího hráče Vršovic postavili do obrany Tomáše Pokorného, který se svou výškou a váhou hráče nedokázal ubránit. Mezi 29. a 30. minutou jsme dostali šnůru 4 branek a další 4 branky padly v posledních dvou minutách utkání. My jsme v poslední dvouminutovce skórovali pouze 3x a jen jsme zkorigovali výsledek na konečných 16:23. Určitě bylo v silách této sestavy utkání vyhrát. Kdybychom hráčům nevěřili, nenominujeme oněch šestnáct hráčů.

Zábranský Ondřej, Hromada Martin – Vojíř Pavel 4. Král Tomáš, Perlík Jakub, Novák Jakub, Šváb Jan 1, Bereš Jan 2, Šafránek František, Tučka Daniel, Klug Jan, Pokorný Tomáš 5, Krogner 3, Toman Václav 1, Vaverka Lukáš, Najman František 2

SKKP HANDBALL BRNO – HK FCC MĚSTO LOVOSICE 17:27 (7:17)

Do tohoto utkání nastoupila jiná sestava než v utkání prvním. Utkání mělo úplně jiné tempo než naše první vystoupení. I hráči, kteří v prvním zápase hráli zakřiknutě, najednou ožili. V obraně jsme hráli hodně vysunutí. Svým postavením a pohybem v obraně jsme nutili soupeře k technickým chybám a dařilo se nám zakončovat z rychlého přechodu. Střelecky se dařilo celému týmu. Na rozdíl od prvního zápasy, kdy 16 branek vstřelilo 7 hráčů, se v tomto utkání zapsalo do střelecké tabulky 12 hráčů ze 14. Nejvíce branek vstřelil Tadeáš Pokorný. Poločas jsme vyhráli o 7 branek, díky skvělému výkonu Tondy Bartošíka v brance a fungujícímu útoku. V obraně jsme dokázali dlouho držet soupeře mimo střelecké pozice a využívat technických chyb Brna. Když už se soupeř dostal do zakončení tak z prostoru brankoviště díky nedůslednosti obránců po přerušení hry a nedůslednou koncentrací při postupném útoku. K deseti-brankovému rozdílu nám pomohl také soupeř svými technickými chybami a špatným zakončením. Pochvala patří celému týmu, vyzdvihnout chceme výkon Tondy Bartošíka, který se do branky postavil teprve loni v létě. Díky tréninkům s Honzou Hrdličkou a zapojením do 1. ligy mladších dorostenců roste jeho výkon s každým odehraným utkáním. Tonda bude v žákovské lize velkou oporou družstva. Venca Toman po týdenní absenci odehrál také skvělý zápas. Jeho střely z volných hodů a ze střední vzdálenosti jasně popírají názor, že trénink vysunuté obrany vychovává proskakovače. Jistotou pro tým je trojice Martin Zámyslický, Tadeáš Pokorný a Vojta Černý. Ani ostatní hráči nezaostali. Máme velkou výhodu, že kluci jsou schopni zahrát na několika hráčských pozicích. Je určitě příjemnější řešit kam, kterého hráče postavíme, než hrát s 10 hráči. Máme 3 hráče na rozehrávku a ač, každý jiná nátura, skvěle se doplňují. Pivoti, také 3 hráči, zvládnou hrát na spojkách i křídlech. A co je obrovskou výhodou? V letošní sezóně disponujeme 4 levorukými hráči, proto můžeme trénovat přípravné kombinace z obou stran.

Antonín Bartošík, Hromada Martin – Vojíř Pavel 1, Šváb Jan 1, Bereš Jan 2, Šafránek František 1, Pokorný Tomáš 4, Černý Vojtěch 1, Zámyslický Martin 4, Krogner Filip, Toman Václav 3, Pokorný Tadeáš 5, Vaverka Lukáš 1, Najman František 2, Hron Jan 2, Mach Petr.

HK FCC MĚSTO LOVOSICE – LOKOMOTIVA VRŠOVICE 31:20 (16:12)

Třetí utkání proti nejslabšímu účastníku této skupiny jsme výsledkově zvládli na jedničku. Spokojeni nejsme s obranou. Díky nedůslednosti, špatné spolupráci v obraně jsme zbytečně dostali 20 branek. V útoku máme menší problémy než v obraně. Střelecky se prosadilo 9 hráčů. Zvládáme přechod do rychlého útoku, umíme zakončit z druhé vlny a zlepšujeme se v součinnosti dvojic.

Opět jsme zbytečně dostávali branky díky nepozornosti po rozehrání volného hodu, špatného zajišťování a nedůsledného napadání útočníků. Soupeř skóroval z nepřipravených pozic a využíval každé naše zaváhání. Týmovým výkonem, který naše družstvo zdobí jsme vyhráli vysokým rozdílem o 11 branek.

Antonín Bartošík, Ondřej Zámyslický – Vojíř Pavel 3, Šváb Jan, Bereš Jan 2, Šafránek František 2, Černý Vojtěch 5, Zámyslický Martin, Krogner Filip 6, Pokorný Tadeáš 7, Vaverka Lukáš 1, Najman František, Hron Jan 2, Mach Petr 3,

TALENT PLZEŇ – HK FCC MĚSTO LOVOSICE 20:27 (9:15)

V posledním utkání jsme chtěli Plzni vrátit porážku v semifinále házenkářského festivalu. Všechny síly jsme před turnajem věnovali tomuto zápasu. Plzeň nepřijela v nejsilnější sestavě. Chyběli 3 hráči, kteří nám v srpnu dělali největší problémy. Už rozdíl 6 branek v poločase ukázal kdo je pánem na hřišti. Brankově se blýskl Tadeáš Pokorný. S deseti brankami byl nejlepším střelcem zápasu. Branky jsme opět rozložili mezi 9 hráčů. V brance tentokrát Ondru Zábranského vystřídal Martin Hromada. V brance začal Tonda Bartošík a společně se šestkou, která nastoupila na začátek utkání zvládli do poloviny poločasu navýšit skóre o 4 branky pro nás a my jsme v klidu vystřídali další hráče. Do utkání se zapojili všichni hráči. Opět se nám více dařilo v útoku než v obraně.

Všichni hráči zvládli od letní přípravy veliký kus práce. Pro ročníky 2005 je vysunutá obrana novým prvkem. Pracujeme na zdokonalení herních činností jednotlivce v obraně i v útoku. V útoku přidáváme spolupráci dvou nebo tří hráčů. V obraně se soustředíme na bránění velkého prostoru a zisk míče. Nejvíce problémů nám dělá zajišťování. Často se držíme v obraně dlouhou dobu, ale branku dostaneme, protože neudržíme pozornost a nejsme ve správném postavení. Kluci mají chuť do práce a věří nám trenérům. Na konci letošní sezónu budeme mít určitě důvod ke spokojenosti. Tato parta je opravdu výjimečná svou chutí do práce.

Další kolo žákovské ligy hrajeme v lednu v Mělníku.