Tým SKKP Handball Brno pro sezónu 2018/2019. Zdroj foto: SKKP Handball Brno.

Proti Brnu budeme znovu dohánět ztracené body z venku

Deset bodů mají na svém kontě Lovosičtí házenkáři. Bohužel všechny tyto body získali v domácím prostředí. Šesté střetnutí v hale Chemik se odehraje již tuto sobotu, kdy Lovci hostí tým Brna.

10. kolo STRABAG Rail extraligy:

HK FCC Město Lovosice – SKKP Handball Brno,
sobota 17. listopadu 18 hodin

Čtyři zápasy na hřišti soupeře, čtyři prohry, žádný bod. Taková je bilance našich Lovců v utkáních mimo domácí halu Chemik. A při sportovní úctě ke všem soupeřům, snad jen v Plzni jsme narazili na silnějšího protivníka, byť zrovna na západě Čech nebylo k bodům po našem dobrém výkonu vůbec daleko. Utkání v Hranicích, v Novém Veselí a naposledy v Zubří jsme soupeři spíše darovali a místo pozice na výsluní extraligové tabulky se teď krčíme v jejím středu. Bodový odstup na týmy před námi není nikterak hrozivý (to stejné ale platí i o týmech dýchajících nám na záda), ale nebudeme-li počítat sobotní utkání s Brnem, tak nás do konce roku 2018 čekají již jen čtyři zápasy a z toho tři na palubovkách velmi těžkých protivníků (Karviná, Dukla, Jičín). Sami jsme si na sebe ušili bič a sami se z této situace budeme muset dostat.

Sobotní střetnutí s Brnem nenabízí jinou možnost než vítězství. A přestože (jak zmiňuje trenér Milan Berka i spojka Patrik Stach) v před zápasových ohlasech níže, patří Brnu až předposlední příčka v extraligovém pelotonu, nemáme před sebou žádný „přátelák“. Výsledkově se Brnu nedaří, to je z dosavadních tří získaných bodů zřejmé. Bodovat se družině kolem trenéra Andreje Titkova podařilo zatím jen ve dvou domácích zápasech, když porazili Litovel a remizovali s Frýdkem-Místkem. V ostatních střetnutích pak za svým soupeřem brankově zaostávali, nejblíže k bodům měli před nedávnem na palubovce bývalého Andrejova klubu Zubří, kde dokázali v divokém závěru dotáhnout domácí na rozdíl jediné branky a po čase mělo Brno možnost vyrovnat ze sedmimetrového hodu. Ten se jim ale proměnit nepodařilo a nakonec tak moravský tým odjel ze Zubří bez bodu.

Nic to ale nemění na tom, že do Lovosic přijede parta včetně zkušených hráčů, ať již se podíváme na spojkové řady (Tomáš Mičola, Jirka Havlát + k nim se střelecky přidal nejlepší střelec Brna, mladý Ĺuboš Hlípala) nebo na hráče na postu pivota (Michal Dostalík, kterému sekunduje Kosta Petrović). V zápasech v Brně nás potrápila také dvojice brankářů soupeře: Bohumil Pšenica nebo Jakub Koňařík, který stejně jako Jirka Havlát prošel také naším klubem. Brnu citelně chybí dlouhodobě zraněný Viktor Hastík, nejzkušenější hráč týmu z moravské metropole.

Utkání, ve kterém budeme aspoň částečně honit ztracené body z venkovního zápasu, začíná v hale Chemik netradičně až v 18 hodin. A protože do konce tohoto roku sehrají Lovci doma již jen jediné střetnutí (21. prosince proti Hranicím), je to jedna ze dvou posledních možností, jak Lovce v roce 2018 ještě přijít povzbudit. JSME JEDEN TÝM, MY A VY!

Ohlasy před utkáním:

Milan Berka, trenér HK FCC Město Lovosice: „S Brnem nemáme v posledních sezónách úplně dobrou bilanci a to hlavně díky nevydařeným zápasům na jejich palubovce. Doma ale nebereme nic jiného než vítězství a kvalitní herní výkon. Soupeř disponuje zkušenými technickými hráči na postu spojek včetně Jirky Havláta. Ten výborně organizuje hru a známe ho i z jeho působení v našem týmu. Velkou sílu má Brno na postu pivota v Dostalíkovi a Petrovićovi a silná je i jeho dvojice brankářů. Velmi slušně hraje v obranné fázi a většina jeho proher tak souvisí se špatnou produktivitou v útoku. My se musíme vyvarovat hluchého místa v zápase, tak jak se nám to stalo v Zubří, kde jsme třináct minut nedali branku.“

Patrik Stach, spojka HK FCC Město Lovosice: „I přes to že Brno nepodává v letošní sezóně zatím vyrovnané výkony, nás určitě nečeká nic lehkého. Soupeř se opírá o výkony zkušených spojek Jiřího Havláta a Tomáše Mičoly. V brance se pak spoléhají na vyrovnané duo dobrých gólmanů Koňařík a Pšenica. Brankáře Brna nesmíme rozchytat a musíme proměňovat naše vyložené šance, ať už z prostoru šestky tak z větší vzdálenosti, s čímž máme poslední dobou velké potíže. Věřím, že si na domácí půdě udržíme svojí suverenitu, svého soupeře i za pomoci našich fanoušků porazíme a že povinné dva body zůstanou u nás v Lovosicích.“

Kuba Koňařík v brance Brna. Zdroj foto: SKKP Handball Brno.