Martin Stržínek (F-M) v zápase proti Karviné. Autor fotografie: Jan Smékal.

Extraliga pokračuje: Lovci přivítají tým Frýdku-Místku

Jediný soupeř, který dokázal Lovce v loňské sezóně porazit na domácím i venkovním hřišti a obral tak lovosické házenkáře o body, které je možná stály i finále soutěže.

8. kolo STRABAG Rail extraligy:

HK FCC Město Lovosice – Pepino SKP Frýdek-Místek,
sobota 3. listopadu 17:00

Kdo ví, jak by pro lovosické házenkáře dopadla loňská sezóna, nebýt dvou zápasů bez bodu proti Frýdku-Místku. Severomoravský celek se tak stal jediným týmem, který dokázal Lovce v základní části porazit v obou zápasech a v konečném součtu nám právě tyto chyby po jinak vydařené sezóně hodně chyběly.

Poprvé jsme se s Frýdkem-Místkem utkali v 8. kole. Po dvou prohrách jsme dokázali v Karviné vybojovat cennou remízu a v domácím prostředí jsme měli tento úspěch potvrdit další výhrou. Po celé utkání jsme ale tahali za kratší konec a po poločase 16:17 jsme nakonec nadšeně hrajícímu soupeři podlehli 28:31. Deka z tohoto utkání se na Lovce přenesla i do jarní části soutěže a přestože jsme body moc potřebovali, nedosáhli jsme na ně ani v odvetné části soutěže. Na severu Moravy jsme podlehli rovněž tříbrankovým rozdílem, tentokrát 29:32. Frýdek-Místek se tak i díky 4 bodům z našich vzájemných zápasů dokázal probojovat jako poslední celek do play-off, naši házenkáři pak po započítání výsledků v minitabulce Karviná – Lovosice – Plzeň (1. místo patřilo suverénnímu Zubří) obsadili třetí příčku a horší výchozí pozici do semifinále proti Karviné.

Stejně jako v loňské sezóně i letos budeme favoritem zápasu, ale po minulé zkušenosti věříme, že v zápase tentokrát nic nepodceníme a dotáhneme jej do vítězného konce. Do Lovosic sice přijede „až“ 10. tým tabulky, který za sedm uplynulých kol nasbíral 5 bodů, ale… V posledním kole v brankově divokém zápase dlouho vzdoroval největšímu z favoritů soutěže Karviné, aby nakonec podlehl 36:41. Vykřičníkem pro naši obranu musí být vynikající střelecká forma dvou zkušených hráčů na postu spojky: Vojty Petrovského a Martina Stržínka, kteří dohromady nastříleli Karviné 17 branek. Frýdek-Místek dokázal v letošní sezóně odehrát vyrovnané zápasy se všemi soupeři s výjimkou utkání s Plzní (25:36). Doslova bombu nechal vybuchnout v kole 4., kdy do té doby tým bez bodového zisku dokázal suverénně odvézt oba body ze souboje s Duklou Praha (výhra v Praze 29:22). V domácím prostředí dokázal porazit loňského medailistu Zubří a remizovat v Brně.

Prim hraje v týmu trojice spojek: Petrovský – Stržínek – Kocich, které dohromady vstřelily téměř polovinu všech branek soupeře. Tým vede zkušený trenér Jiří Kekrt.

Utkání začíná v hale Chemik v sobotu 3. listopadu v tradiční čas 17 hodin. Lovci dokázali v minulém kole sehrát velmi dobrý zápas v Plzni a věříme, že i s podporou fanoušků se jim podaří udržet domácí neporazitelnost i nadále. JSME JEDEN TÝM, MY A VY!

Komentáře před zápasem: 

Milan Berka, trenér HK FCC Město Lovosice: „Protože se nám v letošní sezóně zatím nepodařilo bodovat venku, je pro nás bezpodmínečně nutné v domácích zápasech vítězit. Čeká nás velmi nepříjemný soupeř, který disponuje pestrou směsicí hráčů. Frýdek-Místek má jak střelce z větší vzdálenosti, tak kličkaře nebo obtahovače. Do týmu se vrátil vysoký Mynář, který je nebezpečný jak v postupném útoku tak ve druhé vlně. Na spojkách jsou osobnosti Petrovský, Stržínek, Kocich nebo Strack, k tomu kvalitní brankáři. My si musíme dávat pozor na naši efektivitu v útoku, která nás stála body v Plzni. Takový komfort jako zahodit třicet útoků (technické chyby a neproměněné šance) si nemůžeme dovolit v žádném zápase. Máme před sebou těžké utkání, ale věřím, že jej zvládneme a udržíme si domácí neporazitelnost. Pak nás totiž čekají další těžké zápasy venku (Zubří, Karviná).“

Roman Jelínek, spojka HK FCC Město Lovosice: „Hrajeme na domácí palubovce, kde bychom určitě nechtěli body ztrácet. Frýdek má velkou kvalitu na spojkách a postu pivota. Pokud se nám podaří eliminovat spolupráci s pivotem a držet pevně střední blok, tak věřím, že naši brankáři pochytají střely z větší vzdálenosti. V útočné fázi hry se musíme zaměřit na proměňování brankových příležitostí a vyvarovat se technických chyb. Tyto faktory nás totiž stály body již v předešlých zápasech. Myslím si, že kvalita hry je na naší straně a jen k tomu musíme přidat bojovnost a zodpovědnost.“

Vojta Petrovský (F-M) v zápase proti Karviné. Autor fotografie: Jan Smékal.