Mladší žáci vítězem MČR v Házenkářském desetiboji!

Úspěšnou tečkou za sezonou 2017/18 mladších žáků Lovosic byla účast na finálovém turnaji mistrovství republiky v házenkářském desetiboji ve dnech 1.- 3. června 2018.

Mistrovství ČR v Házenkářském desetiboji.

Do třídenního turnaje ve sportovní hale v Novém Veselí se k domácím připojili vítězové oblastních kvalifikací – HK Město Lovosice, Talent Plzeň, TJ Sokol Velké Meziříčí, HBC Olomouc a HC Zubří.

Úvodní páteční disciplina, hod míčem do dálky, skončila pro Lovosice velkolepě. Všichni hráči se ve srovnání s výkony z liberecké kvalifikace výrazně zlepšili a celkový součet deseti nejlepších výkonů 352 m znamenal vítězství a plný počet 6 bodů do celkové tabulky před Talentem (319 m) a Velkým Meziříčím (301 m). Také ve druhé disciplině, pětiskoku, lovosičtí překvapili, byť součet deseti nejlepších (107,2 m) stačil jen na druhé místo za Velkým Meziříčím (107,4 m) a třetí Plzní (101,9 m). Ve večerním utkání proti domácím lovosicčtí soupeře jasně přehráli ve všech třech disciplinách, v desetiminutové osobní obraně 9:6, v samostatných nájezdech každého hráče na brankáře soupeře 16:7 a ve dvacetiminutové hře 12:5. Herní projev družstva byl ale až příliš poznamenaný velkou nervozitou, což s sebou neslo spoustu chyb a zejména nepřesnou střelbu.

Sobotní soutěže začínaly sprintem 2×15 m. Podle výsledků z kvalifikace Lovosice zdaleka nebyly favoritem, přesto v soutěži jasně zvítězily (součet deseti výkonů 59,12 sec) před Talentem Plzeň (61,44 sec) a Velkým Meziříčím (62,25). Naplno se také rozeběhla herní část turnaje. HC Zubří přijelo do Veselí ve velmi oslabené sestavě a Lovosicím nemohlo vzdorovat  (osobka 18:1, nájezdy 14:10, hra 16:2). Další utkání s Olomoucí bylo daleko vyrovnanější, zvláště v osobce. Důrazná těsná obrana obou týmů rozkouskovala hru do série osobních soubojů a stálého přerušování. Proto padlo velmi málo branek (6:3). Trenéry potěšil výkon v nájezdech, téměř maximum z 28 možných (26:11). Večerní utkání s Velkým Meziříčím bylo podle dosavadních výsledků soutěže již o medaile. V osobce lovosičtí nedali soupeři šanci (11:2), v nájezdech byli také úspěšní (22:12) a výsledek hry byl jednoznačný (19:9). Do závěrečné discipliny hodu na přesnost nastupovaly Lovosice po dvouhodinovém čekání až v osm večer. Únava a malá koncentrace hráčů znamenaly v peletonu soutěžících až páté místo. Zisk Lovosic pouhých dvou bodů do celkové tabulky zamotal šancemi jednotlivých týmů a definitivní rozhodnutí o medailích se přesunulo na neděli.

Závěrečný soutěžní den začínal překážkovou dráhou. Skladba překážek, tak jak ji postavili domácí trenéři, preferovala rychlé nohy před obratností, což podle výsledku úvodní discipliny postavilo Lovosice do role favorita. A lovosičtí ji do puntíku splnili výkonem 287 sec před Plzní (288,5 sec) a Olomoucí (296,8 sec). O zlatých medailích se rozhodovalo v utkání mezi Lovosicemi a Plzní. Lovosičtí chtěli Plzni oplatit jedinou porážku z více než stovky utkání v uplynulém ročníku. Osobní obrana byla dlouho vyrovnaná zejména kvůli neuvěřitelně vychýlené mušce Lovosic. Větší vyrovnanost kádru Lovosic brzy začala navyšovat skóre, celkově 13:7. Také nájezdy byly dlouho vyrovnané, nicméně plzeňští udrželi nervy na uzdě déle a vyhráli 18:20. Také v prestižním utkání lovosicčtí neustále vedli, byť nejvýše o tři branky. Serie pěti branek od 15. minuty zlomila soupeře a Lovosice přesvědčivě zvítězily 14:7. Z výsledných tabulek osobky si Lovosice zapsaly plný počet šesti bodů před Velkým Meziříčím a Plzní. V nájezdech plný počet bodů získala první Plzeň před Lovosicemi a Velkým Meziříčím. Ve hře suverénně zvítězily Lovosice před Plzní a Velkým Meziříčím.

Poslední disciplinou byla aktivita, kdy se vyhodnocuje ve všech utkáních počet hráčů, kteří vstřelili branku. Lovosice si na tuto disciplinu vsadily žolíka, který počet získaných bodů do závěrečné tabulky zdvojnásobuje. Rozhodnutí trenérů bylo oprávněné, lovosičtí s převahou zvítězili (celkově 80) před Olomoucí (55) a Plzní (55).

V individuelních disciplinách překonali všichni hráči své výkony z liberecké kvalifikace. Jediným zklamáním byl výsledek soutěže v přesnosti střelby. Všichni hráči se v individuelních disciplinách nejméně dvakrát zapsali do započítávaných deseti nejlepších výkonů. Škoda, že pořadatelé na rozdíl od minulých ročníků upustili od hodnocení výkonů jednotlivců. Ve sprintu dosáhl Martin Zámyslický nejlepšího času ze všech, také výkonem 12,40 v pětiskoku byl v pomyslné soutěži jednotlivců na přední pozici. Tadeáš Pokorný se výkonem 42 m v hodu na dálku zařadil mezi nejlepší účastníky a Lukáš Dojčinovič patřil mezi nejrychlejší v překážkové dráze.

Družstvo Lovosic potvrdilo výborné výsledky z předcházejících těžkých turnajů (vítězství ve Velké Bystřici, Jičíně, Olomouci, na Prague Cup, v Česko-saské lize). Ve finále hrály Lovosice nejpohlednější házenou, v plné rychlosti s překvapivými řešeními útočných akcí. Soupeři si nevěděli rady s výbornou obranou s agresivním přistupováním, za kterou spolehlivě chytali Hromada a Zábranský. Až na utkání s Plzní trenéři pravidelně střídali celý kádr, všichni hráči byli nebezpeční a všichni se zapsali do tabulky střelců ve všech třech fázích zápasů (osobka, hra, nájezdy).

Zlaté medaile si odvezli žáci Lovosic, stříbrné putovaly do Plzně a bronzové do Velkého Meziříčí. Blahopřejeme klukům, kteří tak zúročili práci nejen trenérů mladších žáků, ale i práci předcházející kategorie minižactva.

Trenéři Holata, Hron, Trefný a Vodička děkují všem rodičům za velkou podporu v uplynulém soutěžním ročníku a báječné přivítání na lovosickém nádraží.

Sestava Lovců: Zábranský, Hromada – Zámyslický, Pokorný Tadeáš, Černý, Pokorný Tomáš, Dojčinovič, Šafránek, Křížek, Hanko, Tučka, Srba, Mach, Bereš.