Hodnocení starších žáků za soutěžní ročník 2017/2018

V lovosickém klubu, díky práci profesionálních trenérů, zažíváme players-boom a v žákovských kategoriích nám běhá téměř stovka mladých hráčů a hráček.

Starší žáci disponovali v uplynulé sezóně 26 hráči. Starších žáků bylo 24 a do týmu byli zařazeni dva hráči z ročníků 2005. Tadeáš Pokorný a Lukáš Dojčinovič. Oba dva si svými výkony zasloužili posun do starší kategorie a díky tréninkům výrazně pomohli ve své kategorii mladší žáci, která letos předváděla opravdu skvělou házenou.

Trenér starších žáků pan Václav Starý se přesunul ke kategorii dorost a družstvo složené z hráčů 2003-2004 převzal nový realizační tým ve složení:

Andrea Řezníčková, Tomáš Barth, Pavel Pěkný a vedoucí týmů paní Lucie Lukáčová.

Primárním cílem ročního tréninkového plánu bylo připravit hráče pro 1. dorosteneckou ligu. Oproti minulým létům jsme úplně změnili tréninkovou náplň, ubrali na složitosti a primárně jsme se soustředili na kondici a herní činnosti jednotlivce. Převzali jsme koncepci německého házenkářského svazu a vysunuli jsme obranu až na 13 metrů. Většinu roku jsme věnovali nácviku obranných činností, pracovali jsme na tom, aby byl hráč schopen ubránit prostor až 4 metrů a postupně jsme vzdálenost od brankoviště snižovali a z obranného systému 5:1 (5 vysunutých hráčů a 1 obránce na brankovišti) jsme přešli na nácvik obranného systému 1:2:3. Skvěle se na pozici vysunutého obránce osvědčil Michal Bednařík a Tomáš Lopata.

V útočných činnostech jsme se soustředili na náběh do prostoru mezi obránce, postavením paží a nohou. Snažili jsme se zrychlit přechod do rychlého útoku první i druhé vlny. V utkáních jsme využívali jen přípravné kombinace založené na křížení maximálně dvou hráčů. Pilovali jsme spolupráci spojek s křídlem a s pivotem.

Velkou školou byl pro nás turnaj v Berlíně, který pořádá Füchse Berlín. Kluci viděli, jak se dá jednoduše zakončit z rychlého protiútoku, když funguje vysunutá obrana. Především akademie Magdeburgu má tento obranný systém skvěle zvládnutý.

Po dlouhé době se v týmu sešlo 6 levorukých hráčů, což je unikát a bylo úžasné sledovat, jak pravá strana útoku šlape. Na levé spojce jsme se trošku hledali. Lukáš Lukáč na konci sezónu ukázal, že je v něm obrovský potenciál. Ale cesta na levou stranu útoku pro něj nebyla lehká. Ještě v loňské sezóně hrál Lukáš v brance. V průběhu soutěže se rozhodl tuto pozici opustit a začal hrát na pozici levého křídlo. Naštěstí pro nás během prázdnin vyrostl a my jsme Lukáše přesunuli na pozici střelce. Má před sebou dlouhou cestu, ale jeho střelba z výskoku je učebnicová. Zvládá výborně uvolnění na pravou stranu, pracuje na zlepšení pohybu do středu hřiště. Trošku paličatou hlavu měl při zakončování rychlých protiútoků.

Nejlepší výkon kluci předvedli na přípravném turnaji v Rožnově pod Radhoštěm. Dobiáš cup je výborně organizovaný turnaj a obsazen kvalitními týmy. Kluci postoupili ze základní skupiny bez prohry a díky nešťastné prohře ve čtvrtfinálové skupině nakonec skončili na 5. místě. Nejlépe se turnaj povedl Tomáši Lopatoví a poprvé se v našem týmu představil Pavel Chotěborský, který k nám přestoupil na 6 měsíců z Mostu, aby mohl hrát žákovskou ligu.

Další prověrkou byl turnaj Prague Handball Cup, kterého se lovosické týmy pravidelně účastní. Letos jsme se o 1 bod nedostali do čtvrtfinálové skupiny. Ve finále B nás zastavil HK Slavoj Trebišov ze Slovenska. Na Prague cup jsme odehráli 8 utkání, z toho jsme 4 utkání vyhráli, jednou remizovali a 3 utkání jsme prohráli.

Dalším bonusem je otevření Elbe-Labe ligy. Díky přeshraniční spolupráci můžeme hrát soutěž s německými celky. Mladší a starší žáci letos odehráli, každý 1 turnaj v Lovosicích a 1 turnaj v Drážďanech. Všichni účastníci toto zpestření vítají. Je to odlišná házená i jiní rozhodčí. Díky tomu, že jsme si stanovili jaké obranné systémy budeme praktikovat byla hra dynamická, jednoduchá a pohledná. Jsme rádi, že soutěž bude pokračovat i příští rok a podařilo se nám ji rozšířit také na kategorii mladší dorost.

V krajské soutěži hrála družstva ústeckého kraje a kraje libereckého. Naším hlavním cílem bylo přenést do praxe nacvičovanou vysunutou obranu. Měli jsme velké výkonnostní výkyvy. Starší hráči si z minulé sezóny nesli nálepku MY JSME TI, KTEŘÍ JEN PROHRÁVAJÍ. A často jim nervozita svazovala ruce. Klíčové byly často první 3 minuty utkání. Jakmile soupeř dával branky a my neubránili, utkání jsme vzdali. To potvrzuje například naprosto nesmyslná prohra s Jabloncem. Naštěstí vydrželi i trenéři i hráči. V posledním utkání kluci předvedli na hřišti, že to jsme celý rok trénovali má smysl a nejen, že celý turnaj vyhráli. Dokázali ho vyhrát s přehledem. Nejtěžší utkání proti Lounům nevzdali v hlavě, i když jsme vedli v poločase pouze 10:8. V konečném hodnocení jsme ve finále předvedli, jak se má bráni a sebevědomě útočit, a že se dá hrát výborně i bez složitých kombinací.

Před koncem tréninkového cyklu se sejde nová parta hráčů narozených 2004-2005. Kromě 28 Lovosických hráčů k nám přijdou 4 hráči z Ústí nad Labem a jednáme o dalších 5 z Děčína. Sejde se nám kvalita, se kterou doufáme bude skvělá práce. Pro hráče 2005 to bude trošku větší skok než přechod do mladších žáků. Ale věříme, že se kluci brzy otrkají a další sezónu si opět užijeme. Letní přípravu zahájíme 4. srpna testováním. Po soustředění v Německu se budeme připravovat doma v Lovosicích. 25.8. zahajujeme v Drážďanech druhý ročník Elbe-Labe ligy a druhý víkend v září se dva týmy představí na Házenkářském festivalu v Lovosicích. Čeká nás soutěž 3 krajů. Bude mít podobu NHL s turnaji v krajských divizích a prolínací turnaje.