Byli jsme a budeme! 60 let házené v Lovosicích!

Bylo to něco, co česká klubová házená ještě nezažila. Něco, na co budeme ještě dlouho vzpomínat. Něco, na co můžeme být právem hrdí! A to něco se uskutečnilo v Lovosicích!

Sobota 9. 9. 2017 se zapíše zlatým písmem do historie lovosické házené. Velkolepé oslavy výročí klubu na unikátním místě: zimním stadionu v Lovosicích se vydařily. Ale začněme popořádku.

Píše se rok 1957 a v Lovosicích vznikla první žákovská kategorie. Píše se rok 1977, tedy o 20 let později, a lovosická házená slaví historicky první postup do nejvyšší soutěže. Píše se rok 2017 a v Lovosicích se uskutečnila unikátní akce „Oslavy 60ti let házené v Lovosicích“.

Tým 1977“

Na tuto sobotu budeme dlouho vzpomínat jako na setkání generací, kterému byl celý večer právem věnován. Dlouhé měsíce příprav vyvrcholily slavnostním večerem, kterému nechybělo vůbec nic! Jako první jsme vzdali holt právě týmu z roku 1977, který Lovosice do nejvyšší soutěže poprvé posunul. Na speciálně položenou palubovku na zimním stadionu vcházejí ti, kteří se o to zasloužili – družstvo mužů a jejich realizační tým. Čtyři z nich jich bohužel nejsou mezi námi, ale plakety od starosty Města Lovosice Ing. Milana Diana a ředitele klubu Vojtěcha Srby si místo nich in memoriam přebrali rodinní příslušníci. Za velkého aplausu více jak 2000 diváků, v momentu plném emocí a vzpomínek.

Společenství legend Lovci Lovosice

O chvíli později byli do nově vzniklého Společenství legend Lovci Lovosice uvítáni první dva jeho členové, hráč Jiří Motl ml. a trenér Milan Berka ml. V průběhu extraligového utkání pak pětici legend doplnili: Vladimír Šuma, Petr Házl (v zastoupení svého otce) a z Islandu přiletivší vůbec první reprezentant Lovosic v dresu národního celku Petr Baumruk.

Extraligové utkání Lovci Lovosice – Hranice

V průběhu oslav odehráli své první ligové utkání nové sezóny naši muži, kteří hostili soupeře z Hranic. Tomu patří poděkování za to, že nám umožnil zápas vůbec odehrát, neboť původní soupeř Dukla Praha plnil své povinnosti v evropském poháru. Navíc sebou Hranice přivezli 19ti členný fan klub, který celému utkání dodal ještě větší atmosféru.

Souboji obou celků předcházel slavnostní nástup s doprovodem ohňů, před samotným utkáním pak Josef Fečo zazpíval před zaplněným zimním stadionem státní hymnu. I toto byl jeden z okamžiků, při kterém nás doslova mrazilo v zádech a slzy se draly do očí nás všech.

Celý večer doprovázely unikátní dobové záběry, které se nám podařilo získat díky obětavosti bývalého předsedy klubu pana Václava Kubíčka a ve spolupráci s dalšími pamětníky. Důležitý materiál se nám podařilo získat z archivu České televize. Všechny fotografie i videozáznamy pak byly dlouhé dny zpracovávány týmem grafiků a produkčním štábem a výsledkem byla unikátní grafika promítaná na obřích LED obrazovkách zavěšených nad oběma brankami.

V průběhu utkání nechyběla taneční vystoupení skupiny Funky Dangers nebo další doprovodný program: přetahování lanem mezi ženskými týmy z fan klubů Lovců a Hranic, rozhovory s hráči nebo soutěže pro diváky.

Díky vítězství Lovců nad Hranicemi v poměru 28:22 jsme si společně a letos poprvé mohli zazpívat také vítězný chorál Lovců. V samém závěru večerního programu pak přímo na ploše zimního stadionu vznikla také unikátní fotografie ze setkání generací, na které se podíleli všichni návštěvníci sobotního programu.

A zatímco večer na Lovosicemi rozzářil velkolepý ohňostroj, o pár desítek metrů dále, v útrobách restaurace na fotbalovém hřišti, již generace házenkářů Lovosic vzpomínaly na uplynulá léta.. Byl to krásný den a krásný večer, na který zůstanou ty nejkrásnější vzpomínky v našich srdcích.

Vy všichni, kteří jste k tomu jakkoliv napomohli, byť jen svou účastí, mějte naši hlubokou poklonu! JSME JEDEN TÝM, MY A VY!