„Čtyři leváci v týmu, takový luxus jsme v Lovosicích dlouho neměli,“ říká trenér Milan Berka

Necelé dva týdny mají za sebou Lovci v rámci přípravy na novou sezónu 2016/2017. Stihli v nich kondiční soustředění v Krkonoších a v kádru mají několik nováčků. O tom, jaká je aktuální situace v týmu a co na hráče ještě v létě čeká, si můžete přečíst v rozhovoru s trenérem Milanem Berkou.

3450900--milan-berka-v-nove-roli-lovosickeho-asistenta-trenera--1-950x0p0

V Lovosicích jsou fanoušci i hráči vždy zvyklí bojovat o nejvyšší cíle. Jaké budou ty pro sezónu 2016/2017?

Samozřejmě, že chceme hrát znovu o medaile. S tímto cílem jdeme v Lovosicích do každé nové sezóny. Hodně bude záležet na tom, jak se nám vydaří vstup do soutěže. Ale v novodobé historii jsme vždy byly mezi prvními týmy a s tímto cílem jdeme do sezóny i letos.

Pokud se podíváme na výsledek týmu v sezóně 2015/2016, jak jej s odstupem dvou měsíců hodnotíte?

Z pozice výsledků je šesté místo neúspěch. Je to i výsledek systému s play-off, předloni se nám vydařilo a došli jsme až do finále soutěže. Letos nám to nevyšlo a výsledkově určitě poslední sezónu nehodnotíme jako úspěšnou. Ale takové sezóny přicházejí, to stejné se nám stalo i po druhém místu v sezóně 2010/2011. Opět musím zopakovat, že hodně bude záležet na tom jak se nám vydaří start do soutěže.

Ty osobně jsi příznivcem nadstavbového systému nebo play-off?

Vždy jsem byl zastáncem nadstavbové části. Musíte hrát od začátku do konce, je to dlouhodobé zhodnocení práce družstva. I když nám samozřejmě play-off v předloňské sezóně hodně pomohlo, pokud by se hrála nadstavbová část, neměli bychom na medaili šanci. Bez play-off jsem hrál šest let soutěže v Německu a je to podle mne spravedlivější systém. Příkladem, jak se play-off může obrátit proti vám může být v posledním ročníku třeba Zubří, kterému se vydařila skvěle základní část, ale ve čtvrtfinále nedokázal překročit svůj Karvinský stín..

Jaké změny v týmu proběhly?

Z týmu neodešel jediný hráč. Naopak jsme do týmu zapracovali naše vlastní odchovance přecházející do „A“ týmu z dorostenecké kategorie. Ti se zatím zařadili do širšího kádru družstva. Z Plzně přichází David Bičiště, dvacetiletý levoruký hráč na post spojky. Je to první levoruká spojka od skončení kariéry Ládi Šumy a věřím, že nám jeho angažmá přinese více možností v útočné fázi.

Jak se podařilo zapracovat nováčky do týmu?

Jsem překvapený jak velice dobře to šlo. Výhodou určitě bylo to, že už v dorostenecké kategorii pod vedením Radka Milera byli velmi dobře trénovaní. Samozřejmě se projeví rozdíly teď v nadcházející herní přípravě, zde se ukáže odstup mezi dorosteneckou a mužskou soutěží. Ale jsou to všechno šikovní hráči, kteří mají před sebou budoucnost a velkou šanci se prosadit do kádru mužů.

Jak se u nás zatím daří jedinému nováčkovi „z venku“ Davidovi Bičištěmu?

Nikdy jsme s přijetím nikoho do kolektivu neměli problémy, vždy jsme byli jako jedna rodina. Navíc kluci se mezi sebou znají, hráli proti sobě už v kategoriích dorostu. Samozřejmě mezi ním a některými dalšími hráči je větší věkový rozdíl, ale to tady nehraje takovou roli, David mezi všechny velmi dobře zapadl.

Bude tým oproti minulé sezoně silnější?

Na tuto otázku se těžko odpovídá. Každopádně pozitivum je určitě příchod levorukého hráče na post spojky. K tomu nám přicházejí další dva leváci a celkem tak budeme mít v „A“ týmu hned čtyři takové hráče. To je velký luxus, který jsme tu dlouho neměli a určitě to bude výhoda i do tréninku, protože konečně můžeme nacvičovat kombinace a systémy z obou stran.

V minulém roce se v týmu objevily některé nové tváře. Ruku v ruce s nevýraznými celkovými výkony ale individuální výkony většiny z našich Lovců zaostaly za očekáváními. Co ty osobně letos čekáš od některých tahounů týmu?

Nechtěl bych tuto otázku směřovat na žádného z našich hráčů. Ze všech Lovců se budeme společně s Vaškem Tomanem dostat více odvahy do zakončení, nebát se prosazovat, vzít na sebe zodpovědnost a házenou se bavit. Neměli by se zbytečně stresovat, ale samozřejmě ani hrát na zbytečné riziko. Nesmí se bát něco rozhodnout. V určitých fázích nám v loňské sezóně chyběla odvaha, to bych chtěl hodit za hlavu a naučit hráče znovu vyhrávat.

Jak probíhá a bude dále probíhat příprava na novou sezonu?

Sešli jsme se 14. července a hned následující den jsme odjeli na kondiční soustředění do Krkonoš. Zde nás čekalo dvanáct tréninkových jednotek, mimo jiné například desetikilometrový běh na rozhlednu Žalý s převýšením téměř pět set metrů nebo ostrý turistický výšlap na Černou Horu. Z té jsme se pak vraceli na koloběžkách a to byla vítaná změna. Vyšlo nám počasí, všichni hráči tuto fázi přípravy odmakali na sto procent, nikdo neměl zdravotní problémy a nepřivezl si tak žádný tréninkový deficit. V rámci tohoto soustředění byli hráči opět rozděleni do čtyř skupin, které se o sebe v průběhu pobytu musely postarat v oblasti stravy. Nyní přecházíme na herní fázi a v ní nás jako první čeká Memoriál Františka Arnošta. Turnaj v Lovosicích pro nás bude prvním herním testem, čekají nás silní soupeři a všichni hráči dostanou příležitost projevit odvahu a chuť poprat se o místo v kádru. Do konce srpna pak sehrajeme další přípravná střetnutí, aktuální informace budou moci naši fanoušci najít vždy na webových stránkách a především na facebookovém profilu klubu.

Na dvanáctém ročníku Memoriálu Františka Arnošta přivítáme velice kvalitní týmy. Jak ty osobně hodnotíš složení letošních soupeřů na tomto turnaji?

Jsem nadšený! Až je mi líto, že už sám nehraju, protož se dá očekávat velice kvalitní turnaj s technickou házenou. Moc se těšíme na tuto konfrontaci, i když to pro nás bude v rané části herní přípravy.

Na úvod extraligy nás čeká Karviná, náš finálový přemožitel v Českém poháru. Vzpomenete si při tomto zápase ještě na loňský pohárový neúspěch a jaký je to soupeř na úvod ligy?

Myslím, že je úplně jedno jakého soupeře v prvním kole máme. Každý se na začátek sezóny těší a pro nás je určitě dobře, že začínáme doma. Kluci se budou chtít před domácími fanoušky ukázat a navnadit je na další zápasy, aby nám znovu fandili jako tomu bylo loni. Na nevydařený zápas v poháru jsme už zapomněli, v září už to bude zase nová sezóna a jiné utkání.

Zůstáváme i nadále u tradičního začátku zápasů?

Zůstáváme u sobotního času 17hodin. Jedinou výjimkou, samozřejmě pokud nebereme v potaz změny kvůli televiznímu vysílání, bude hned úvodní kolo proti Karviné. To se hraje v Lovosicích v sobotu 3. září a protože v tu dobu pořádáme v lovosických sportovních halách velký mládežnický turnaj Házenkářský festival, sehrajeme tento zápas netradičně od 19hodin tak, aby měli všichni mladí házenkáři možnost se na extraligové utkání také podívat.

Do té doby se Lovci představí ještě v několika domácích přípravných zápasech. Ty první je čekají v rámci Memoriálu Františka Arnošta (12.-13.8. v Lovosicích) a všichni naši příznivci jsou na tato klání srdečně zváni!navrh_2

Kategorie: aktuality, tým "A" Rubriky: ,