Světové hry mládeže 2016

Výběr ústeckého kraje hráčů do 14let se v uplynulém týdnu zúčastnil házenkářského turnaje, který proběhl v rámci světových her mládeže. V rakouském Klagenfurtu se během 3 dnů představilo na 8 000 mladých sportovců v 10 různých disciplínách.

Kla_SP_2016_21Klagenfurt am Wörthersee leží na jihu Rakouska, poblíž hranice se Slovinskem na břehu jezera Wörthersee. Město je centrem turistického ruchu, hlavním městem spolkové země Korutany a má více než 95 000 obyvatel. Světové hry mládeže hostil Klagenfurt poprvé v roce 2004. Organizátoři strávili rok přípravou a podařilo se jim odstartovat velký sportovní svátek olympijských sportů. Házená byla do programu her poprvé zařazena v roce 2009. Kromě evropských sportovních celků přijaly účast i mimoevropské výběry. Spojené Státy se pravidelně účastní soutěží od roku 2006, v roce 2012 organizátoři přivítali týmy Palestiny, Kanady a Indonésie.

Letošního ročníku se zúčastnilo několik házenkářských týmů z Čech a Moravy. Moravsko-slezský kraj reprezentovaly výběry chlapců do 14 let, do 16 let a výběr děvčat do 14 let. Plzeňský kraj vyslal výběr dívek do 14 let. Ústecký kraj reprezentovaly výběry chlapců do 14 let a do 16 let. Posledním zástupcem byl klub HC Zubří. Týmy chlapců do 18 let, 16 let a 14 let obsadily v dorosteneckých a žákovských kategoriích zlaté příčky.

V kategorii chlapců do 14 let bylo přihlášeno 8 celků z 6 zemí. Výběr ústeckého kraje hrál ve skupině A společně s týmy ze Švýcarska, Turecka a výběrem Moravsko-slezského kraje. Ve skupině B hrálo Zubří společně s týmy z Chorvatska, Turecka a Rakouska.

Turnaj jsme začali remízou proti švýcarskému týmu SG Hörgen/Wädenswil. Šestka hráčů, která nastoupila na začátek utkání, začala ve svižném tempu. Vypracovali jsme si náskok 4 branek, který jsme drželi až do druhého poločasu. Po vystřídání hráčů jsme polevili v obraně a soupeř otočil skóre ve svůj prospěch o 1 branku. V poslední minutě jsme díky Matěji Plachému z Děčína vedli 16:15. Naše nedůrazná obrana bohužel neudržela útok Švýcarů a střelou z levé spojky jsme ztratili těsné vítězství. Utkání skončilo 16:16. Do zápasu se zapojilo všech 14 hráčů. V zápase se bohužel zranil Matěj Plachý, který si vyvrkl kotník, když mu soupeř přišlápl nohu. Vyšetření v nemocnici naštěstí ukázalo, že se šlo jen o lehký výron.

Druhé utkání ve skupině proti výběru Moravsko-slezského kraje bylo naprosto odlišné. Moravský výběr nás předčil ve všech činnostech. Soupeř byl rychlejší v přechodu do útoku, hrál důrazněji a agresivněji v obraně. Většinu branek jsme dostali z rychlých útoků. My jsme bohužel řešili přesnou přihrávku v pohybu, správné postavení v obraně. Utkání skončilo jedenácti brankovým rozdílem 19:8 pro výběr Moravsko-slezského kraje.

V pátek jsme skončili po obědě, zafandili holkám z Plzně a sportovní dopoledne jsme si zpříjemnili odpoledním výletem na rozhlednu a koupáním v jezeře. Rozhledna je vysoká 70,6 metrů. Cestou nahoru po schodech se trochu zadýcháte, ale jste odměněni nádherným pohledem na jezero. Kromě schodů a výtahu můžete zvolit i rychlejší cestu dolů. Jízda po klouzačce trvá pouhých 21 sekund, ale můžete se slanit a zkusit i bungee jumping. Kluci a holky zvolili klouzačku.

V sobotu ráno jsme dohrávali utkání ve skupině. Nejslabším týmem skupiny A byl turecký MEV COLLEGE. Do semifinále nás mohla poslat jen vysoká výhra. Kluci se nelekli zodpovědnosti a zdolali Turky 22:8. Snažili jsme se soustředit na obranné činnosti a rychlý přechod do útoku. S každým odehraným utkáním se kluci zlepšují, především spolupráce hráčů v obraně při přebírání pivota je zatím oříškem. Proti slabšímu soupeři jsme si mohli vylepšit správnou součinnost obránců. Vyšší brankový rozdíl 14 branek nás posunul před Švýcary na druhou příčku ve skupině. V sobotu odpoledne nás čekalo semifinále proti vítězi skupiny B HC Zubří.

HC Zubří vyhrálo 20:9 a také celý turnaj. Utkání probíhalo v podobné režii jako zápas s Moravsko-slezským krajem. Prohráli jsme v rychlosti, důraznosti, hře 1:1 i kombinačně. Za Moravou zaostáváme především v rychlosti provedení herních dovedností a agresivitě v obraně. My jsme naopak vyjukaní z důrazného kontaktu. Obě utkání jsou pro nás velkou školou a motivací pro další práci. Semifinále se nám nepovedlo. V boji o bronzovou medaili nás opět čekal Moravsko-slezský kraj.

I druhý vzájemný zápas dopadl lépe pro soupeře. Kluci věděli, co je čeká a šli do zápasu statečně. Zlepšili obranu a v útoku nehráli bojácně jako v prvním utkání. Utkání sice skončilo 22:13 pro Moraváky, ale jsme spokojeni s nasazením a bojovností. Všichni hráči se dostali na hřiště, včetně Matěje, který dvě utkání odpočíval pro zranění kotníku.

Domů jedeme s bramborou medailí. Výběr je na začátku své cesty. Za půl roku jsme udělali velký kus práce. Turnaj nám ukázal na čem, je potřeba pracovat. Kluci mají skvělou partu a všichni se těšíme na další setkání v srpnu. V prosinci chceme hrát na turnaji v Rožnově pod Radhoštěm. Uděláme všechno proto, abychom byli zase o kousek lepší. Pochvalu zasluhují všichni, kteří se turnaje zúčastnili.

Podrobnější informace o světových hrách najdete na webových stránkách:

www.unitedworldgames.com

SESTAVA VÝBĚRU ÚSTECKÉHO KRAJE DO 14 LET:

BRANKÁŘI: Vojtěch Kalivoda, Lukáš Lukáč (oba HK FCC Město Lovosice)

SPOJKY: Matěj Plachý (TJ Slavoj Děčín), David Macháček, Ondřej Kuliš, Filip Trégr (HK Baník Most), Šimon Šmíd, Michal Max Bednařík (oba HK FCC Město Lovosice)

PIVOTI: Daniel Ciesla, Jan Nehéz (oba HK Baník Most)

KŘÍDLA: Miroslav Majtan, Aleš Stříbrný (oba TJ Lokomotiva Louny), Tomáš Lopata (HK FCC Město Lovosice), Pavel Chotěborský (HK Baník Most)

Kategorie: mládež, RHC