V prvním zápase roku 2016 změří Lovci síly s Litovlí

Po šestitýdenní reprezentační pauze a čtvrtfinálových zápasech Českého poháru se naplno rozjíždí také extraligová soutěž a její 16.kolo.

Litovel foto16.kolo extraligy:

HK FCC Město Lovosice – Tatran Litovel,
sobota 6. února 17hodin.

Minulý týden se Lovcům podařilo přes Duklu Praha postoupit do semifinále Českého poháru. V něm se na základě losu můžeme utkat s jedním z tria týmů: Frýdek-Místek, Jičín nebo Karviná. Semifinále se odehraje 24. 2. a do té doby sehrají Lovci 3 zápasy extraligy, ve kterých budou chtít maximálně bodovat. Prvním z nich je střetnutí proti Litovli.

Bilanci vzájemných střetnutí si můžete přečíst níže, již teď je ale jasné, že v žádném případě nechceme opakovat první historické utkání mezi oběma celky. Jednoznačným favoritem je v sobotu náš celek, který má na svém kontě téměř jednou tolik bodů než soupeř (15b Lovci vs 8b Litovel). Stejně jako mají Lovci jistou osmičku (nechci samozřejmě nic zakřiknout, ale na složení play-off stejně jako play-out by se teď dalo s 99,9% jistotou sázet a jen neskutečná shoda okolností by na něm něco změnila), tak i Litovel již dnes ví, že bude bojovat „jen“ v play-out. Stejně jako naši Lovci ale i ona se snaží o co nejlepší výchozí postavení do nadstavbové části.

Důležité výsledky uhrála Litovel v úvodních kolech, kdy porazila Kopřivnici na její palubovce a doma porazila Zlín. Body v tomto minisouboji týmů do play-out ale téměř ztratila v prosincových kolech, kdy doma s Kopřivnicí jen remizovala a ve Zlíně podlehla rozdílem jediné branky. Díky tomu má teď na desáté pozici stejně bodů jako Kopřivnice a jen o bod více než Brno. První dva týmy (tj. 9. a 10.) pak budou mít výhodu domácího prostředí pro případný rozhodující zápas série.

Na začátku letošního ročníku měli litovelští cíl stejně jako většina celků extraligy: probojovat se do horní osmičky extraligových týmů a tím pádem bojovat v play-off. O jejich aktuálních šancích jsme psali výše. K postupu jí měla pomoci i čtveřice nových hráčů v jejím dresu, která přišla na Moravu před touto sezónou: Tomáš Pernička (z HC Přerov), Jan Zbránek (z HC Zlín), Michal Dědek (z HC Zubří), František Kuba (z HC Přerov). Nebo také nový asistent na litovelské lavičce, v loňské sezóně ještě herně aktivní pivot světové třídy David Juříček, mnohonásobný český reprezentant. David již před sezónou avizoval svůj ústup z aktivní hráčské kariéry a také tak činní, když se postupně přesouvá spíše jen do pozice asistenta trenéra Lubomíra Krejčíře. Pár zápasů ale i letos odehrál a to především v domácím prostředí nebo proti celkům, proti kterým může Litovel uspět.

Utkání začíná v hale Chemik v sobotu 6. února v tradičním čase 17hodin a stejně jako v utkání proti Dukle Praha v Českém poháru by si Lovci přáli bouřlivou podporu svých fanoušků. Věřím, že i v tomto utkání budeme jeden tým, my a vy!

Náš sobotní soupeř: Tatran Litovel, www.hazena.tatranlitovel.cz

Historie klubu

Házená v Litovli má bohatou a dlouholetou tradici. Již v roce 1934 byl v Litovli založen sokolský házenkářský oddíl, po válce pak přešel pod TJ Tatran Litovel. V té době se ovšem hráči na rozdíl od dneška věnovali v Československu rozšířené národní házené. Národní házená byla velmi rozšířeným sportem, se kterým jste se mohli ještě začátkem 60. let setkat v každé větší vesnici. V té době se však již projevovala nevýhoda národní házené, tento sport nesahal za hranice tehdejšího Československa a nejlepší kluby tak neměly mezinárodní srovnání. Českou házenou začala postupně vytlačovat modernější házená mezinárodní. 1.8.1961 byl v Litovli po dohodě hráčů založen oddíl házené mezinárodní.

Roku 1985 postoupili muži do II. národní ligy, což byl historický úspěch házené v Litovli. Od sezóny 2002/2003 se ligová utkání mužů i dorostenců přesunula do nové haly. Ta byla slavnostně otevřena naším utkáním mužů proti Dukle Praha (16:31). Hned v druhé sezóně ve II. lize se podařilo i díky posilám jako Karel Hracha, Roman Bakalář nebo Zbyněk Ošťádal ligu vyhrát a klub se rozhodl postoupit do první ligy.

Po desetiletém působení v první lize se v jubilejním roce 2014 podařilo celku mužů vyhrát první ligu a postoupit do extraligy, čímž dosáhli největšího úspěchu v 80leté historii házené v Litovli. Od sezóny 2014/15 se tak Litovel řadí k elitním házenkářským celkům naší země.

Vzájemné souboje Lovosice x Litovel

Litovel je loňským nováčkem extraligové soutěže a proto jsme se s tímto protivníkem v dosavadní historii utkali pouze 3x. A hned naše první utkání přineslo pro nás šok, když Litovel v prvním vzájemném zápase dokázala Lovce porazit a to dokonce na naší palubovce 24:23. Loňský podzim se nám opravdu nevydařil a zápas s Litovlí byl součástí černé série. Na jaře jsme již nikoho nenechali na pochybách, že podzimní výsledek byl spíše shodou nešťastných okolností a z Litovle jsme přivezli jasné vítězství 35:24. Také první letošní měření sil dopadlo pro náš celek dobře, byť jsme pátém kole nepředvedli žádný přesvědčivý výkon. Poločasové vedení 12:10 nakonec ve druhé půli navýšili naši hráči ještě o jednu branku a celkově v Litovli zvítězili 24:21.

Sezóna 2014/2015

HK FCC Město Lovosice – Tatran Litovel 23:24

Tatran Litovel – HK FCC Město Lovosice 24:35

Sezóna 2015/2016

Tatran Litovel – HK FCC Město Lovosice 21:24

Kategorie: aktuality, tým "A" Rubriky: ,