„Hlavně ve venkovních zápasech zaostáváme za našimi možnostmi,“ říká ředitel klubu Srba v analýze podzimní části extraligy.

Po patnácti kolech patří Lovcům, kteří z loňské sezóny obhajují stříbrné medaile a triumf v České m poháru až sedmé místo. Jaké jsou příčiny a jaké řešení, to se dočtete v rozhovoru s ředitelem klubu Vojtěchem Srbou.

IMG_0003

Extraliga má za sebou patnáct kol, Lovci po nich na svém kontě patnáct bodů. Jaká je spokojenost nebo nespokojenost s dosaženým bodovým ziskem ze strany vedení Lovců?

Určitě jsme si představovali, že na našem kontě bude těch bodů více. Také jsme si představovali lepší herní projev z naší strany. Bohužel hlavně ve venkovních zápasech jsme dost výrazně zaostali za našimi možnostmi a nedokázali jsme zvládnout utkání, ve kterých soupeř nepředváděl žádný výrazný výkon a stejně mu tento stačil k výhře.

Bodový zisk jsme očekávali především v zápase s Kopřivnicí, bodovat se určitě dalo ve Frýdku-Místku nebo v Brně. Co bylo příčinou těchto proher a jak se jim do budoucna vyvarovat?

Jednou z příčin byla zranění, která nás od začátku soutěže provází. Daleko větší problém ale byla kvalita výkonu jednotlivých hráčů.

Šest ze sedmi porážek jsme utrpěli na venkovních hřištích, kde je náš výkon zcela odlišný od síly v domácím prostředí. Proč tomu tak je?

Venku jsme neměli takové individuality jako třeba v zápasech doma, které by tým podržely v kritických chvílích. Největší slabinu vidím v obraně a to ve všech zápasech podzimu. Ta nám nefungovala a za některá vítězství můžeme poděkovat především brankáři Arturu Adamíkovi. Věřím, že Arturovi jeho výkon hráči v dalších zápasech vrátí a začne konečně fungovat součinnost mezi obranou a brankářem.

Celou podzimní část soutěže trápila Lovce zranění hned několika hráčů, kompletní kádr měl trenér Šuma k dispozici snad jen v prvních dvou kolech. Dá se najít nějaká příčina tak rozsáhlé marodky?

Celou situaci budeme teprve analyzovat. Nicméně zranění se nevyhýbají žádnému z celků, měli jsme smůlu, že nás to potkalo už od začátku sezóny. Jedním z problémů, který může mít výše uvedené následky, je, že hráči nehrají na profesionální úrovni a např.místo regenerace musí plnit svoje povinnosti v práci nebo ve škole.

Kdy tedy bude tým kompletní a připravený v plné síle?

V současné době máme na marodce ještě Jiřího Motla a Dominika Mika. Nyní probíhají finální vyšetření u Jirky Motla, pomalu se do tréninku snaží zapojit i Dominik Miko. Rád bych věřil, že se jim v lednu podaří zapojit do plné přípravy, tak abychom byli na zbytek základní části a hlavně play-off v plné síle a připraveni.

Na podzim také dlouho chyběl střelec Vašek Klimt. Ten v posledních třech kolech nastřílel dohromady 24branek. Může být jeho návrat novým impulsem pro tým?

Vašek měl osmizápasový výpadek z důvodu disciplinárního trestu. To se podepsalo na jeho herním výkonu a trvalo to 2-3 zápasy, než se dostal znovu do tempa. Poslední tři zápasy zahrál výborně, věřím, že bude schopen na tyto výkony navázat a pokračovat v nich.

Vážnější zranění se opět nevyhnulo Jirkovi Motlovi a znovu se ukázalo, jak je pro nás tento hráč nepostradatelný. Je v týmu hráč, který by dokázala osobnost Motla nahradit?

Je to dost těžká otázka. Já jsem přesvědčen, že v týmu tyto osobnosti, které by byly schopny jej krátkodobě či dlouhodobě nahradit, máme. Ale bohužel s tím souvisí herní výkonnost a tu tito hráči zrovna v tu dobu neměli. Na klíčovou pozici hlavní rozehrávky máme Jirku Boučka, který přeci jen po návratu musí zažít stereotypy a návyky ve spolupráci dvojic a trojic. Chvíli to trvá a já věřím, že jeho výkon bude po přestávce gradovat.

Je v týmu někdo, kdo vás na podzim překvapil svojí hrou? Koho lze označit za tahouna celku?

Tahounem byl určitě Artur Adamík, který udělal další výkonnostní posun a je skutečnou oporou týmu. Velmi dobrý výkon a posun během odehrané části jsme mohli vidět u Lukáše Malého. Tomu jsme já osobně věřil a určitě půjde ještě nahoru, pokud bude nadále poctivě trénovat. Míla Sýkora kdykoliv naskočil do hry, tak nezklamal a drží si dobrou výkonnost. Změnu stylu a přidanou hodnotu byl schopen přidat Roman Jelínek svým pohybem a nečekaným zakončením.

Jak se podařilo zapracovat do kádru hráče, kteří přisli z dorostu?

Do týmu přišel před sezónou Honza Hrdlička a Vašek Franc. U brankáře je to vždy komplikovanější, ti dozrávají později. Obrovské nasazení Honzy v tréninku je velkým příslibem do budoucnosti. V zápase s Karvinou chytil tři sedmičky a to se ukázalo jako klíčové v zápase. U něj je krok dopředu určitě znát. U Vaška cítím, že by měl být více vytížen, ale zde narážíme na problém jeho častých nemocí a zranění. Parametry na to určitě má.

Dojde na jaro k nějakým změnám v hráčském kádru? Kde konkrétně nás v naší hře tlačí bota?

Tak jak jsem zmiňoval, nebyla z naší strany dobrá obranná fáze a přechod do rychlého protiútoku. To byly naše dvě nejslabší činnosti. K tomu se v některých fázích přidala i úspěšnost střelby. O změnách v současné chvíli neuvažujeme.

Jaké jsou cíle týmu do zbývající části sezóny?

Cíle jsou jasné a pořád stejné, jít do play-off z co nejlepšího umístění a postoupit do semifinále. Samozřejmě jsme si vědomi, že už teď budeme těžko pomýšlet na umístění v první čtyřce. Bodový odstup je dost výrazný, ale my se budeme snažit uhrát co nejvíce bodů a získat tak co nejlepší postavení. V Českém poháru máme stejný cíl, dostat se minimálně do semifinále.

Když se podíváme na tabulku, najdeme na prvních třech místech týmy Dukly Praha, Plzně a Hranic. V těsném závěsu je dvojice Frýdek-Místek a Zubří. Co říkáte na vývoj letošního ročníku a co se dá očekávat do konce letošní extraligy?

Je pro mne překvapením, že velmi rychle ze hry o osmičku odpadlo Brno, to je moje hodnocení k poslední čtyřce. Co se týká špičky soutěže: chtěli jsme v těsném závěsu být i my a to že tam nejsme je pro nás nemilé překvapení. Postavení ostatních týmů ve vedení soutěže pro mne není překvapením. Pozitivním překvapením je pro mne první místo Dukly, která je ale na čele tabulky po zásluze. První osmička do play-off je víceméně jasná, bude se jen bojovat o co nejlepší postavení do play-off a výhodu domácího prostředí v sérii.

Co říci na závěr?

Rád bych závěrem poděkoval všem našim fanouškům a příznivcům pěkné sváteční dny a hodně štěstí a zdraví do nového roku. Vážíme si toho, že nás resp. tým Lovců podporují a děkuji zvláště těm, kteří s námi neváhají cestovat ani na venkovní utkání. Děkujeme! Jsme jeden tým, my a vy!

Děkujeme za rozhovor.

Kategorie: aktuality, tým "A" Rubriky: