Jak si vedou naši Lovci v rámci extraligových statistik?

Třetím tématem, které pro vás ve středu otevíráme, je postavení našich hráčů v rámci celoextraligových statistik. Soutěž má za sebou sedm kol a my se tak můžeme podívat na aktuální čísla.

Individuální statistiky hráčů HK FCC Město Lovosice, sezóna 2015/2016

V rámci statistických údajů dodávaných do systému ČSH samotnými extraligovými kluby, lze v individuálních statistikách sledovat následující ukazatele:

  • úspěšné zákroky brankářů,
  • úspěšnost brankářů,
  • góly z rychlých útoků,
  • úspěšnost střelby,
  • úspěšnost střelby ze 7m hodů,
  • tabulka střelců,
  • tabulka střelců 7m hodů.

Pojďme se tedy na tyto ukazatele podívat z pohledu našich Lovců po odehraném 7.kole.

Úspěšné zákroky brankářů

Může se zdát, že úspěšné zákroky brankářů a úspěšnost brankářů (následující ukazatel) bude pro někoho vyznívat jako podobně vypovídající číslo. Opak je ale pravdou a já osobně dávám neporovnatelně větší váhu počtu úspěšných zákroků, kterými je tento první ukazatel. Toto číslo má totiž mnohem větší vypovídající hodnotu, protože procentuální úspěšnost může být brána třeba z jediného zákroku brankáře, který jde na 7m hod. Z počtu úspěšných zákroků se dá již leccos odvodit a je přirozené, že brankáři s největším počtem zákroků patří k těm nejvíce vytěžovaným v soutěži. Není asi žádným překvapením, že po třech kolech vévodí této statistice brankář Cementu Hranice Josef Kučerka se 129 úspěšnými zásahy. Oproti minulému dílu si Pepa o maličko pohoršil co se týká průměrného počtu zákroků na zápas (minule 21, nyní 18,5 zákroku), nicméně i tak je pořád nejlepším gólmanem této statistiky. Počet jeho zákroků je jednoznačný faktor úspěchu a rovnítko mezi počtem bodů, které momentálně druhé Hranice na svém kontě mají. Na druhém místě je brněnský Jirka Bavlnka se 123zákroky, jeho tým se ale krčí na 10.příčce s pouhými dvěma body.

Naše jednička Artur Adamík se oproti prvnímu dílu posunul z 5.pozice na 3.místo a 107 úspěšnými zákroky pomohl našim Lovcům k zisku devíti extraligových bodů.

http://www.extraligahazene.cz/statistics/goal-keeper-save

zákroky brankářůÚspěšnost brankářů

Druhým ukazatelem je % úspěšnost brankářů. Ta je ale hodně zkreslující, neboť jak jsem již psala výše, nemá to téměř žádnou vypovídající hodnotu (resp. mělo by pouze v případě, že by se zde ukazovaly % pouze u těch brankářů, kteří odchytají většinu zápasů). V tomto případě tak na prvním místě s 66,67% figuruje frýdecko-místecký Karel Kula, který ale za sedm kol nasbíral pouze čtyři úspěšné zákroky a v brance se tak téměř nevyskytuje. Vypovídající procento již může být u druhého Daniela Rangla (Dukla Praha) 45,12%, resp. u Josefa Kučerky (Hranice) 44,48%. Artur Adamík má v této statistice na svém kontě 38,91% úspěšnost svých zákroků.

http://www.extraligahazene.cz/statistics/goal-keeper-save-ratio

Góly z rychlých útoků

V minulém díle byl na vedoucí pozici v této statistice náš Jiří Motl. Ten se v posledních kolech musel po absenci tří spojek přesunout na tento post a možná i tato změna jej stála roli lídra v pozici střelců z rychlých útoků. Na vedoucí příčce momentálně figuruje zuberský Jakub Douda (18br.), druhá příčka patří Lukáši Frančíkovi z Karviné (17br.) a třetí místo pak Jirkovi Motlovi se třinácti vstřelenými góly z této pozice.

http://www.extraligahazene.cz/statistics/quick-attack-goal

góly RUÚspěšnost střelby / nejlepší střelci extraligy

Ani tento ukazatel není úplně tak směrodatný, pokud se k němu nepřihlédne také z hlediska počtu vyprodukovaných střel. Je samozřejmě rozdíl v tom, pokud hráč vystřelí třeba desetkrát nebo dvakrát. Platí, že čím více střel tím větší pravděpodobnost, že střela nebude úspěšná. Počet 100% střelců se nám po minulém díle (3.kolo) snížil z patnácti na sedm hráčů, ale i nadále pro ně platí to, co jsem napsala výše. O svoji neomylnost během posledních čtyř kol přišel i náš Ivo Havel, který má nyní 90% úspěšnost střelby při osmnácti vstřelených brankách celkem.

S tímto ukazatelem koresponduje také tabulka střelců. V ní figuruje na druhé příčce náš Jirka Motl s 53 vstřelenými brankami a zároveň 60,92% úspěšností střelby. Na vedoucí příčce jej po posledním kole vystřídal Vojtěch Petrovský (Frýdek-Místek) s 54góly a 58,06% úspěšností.

http://www.extraligahazene.cz/statistics/shot-ratio

http://www.extraligahazene.cz/tables/score

tabulka střelcůÚspěšnost střelby 7m hodů / branky ze 7m hodů

V tomto ukazateli platí podobné pravidlo, jako u % střelby a je potřeba jej vztahovat k celkovému počtu střílených sedmiček. Proto tak v tabulce najdeme hned čtrnáct hráčů se 100% bilancí, ale to jsou často hráči, kteří na čáře 7m hodu stáli opravdu jen jednou.

Z našich hráčů si nejlépe vede i nadále Jiří Bouček, který má 85,71% úspěšnost z trestného hodu (6vstřelených branek z této pozice), 77,78% má Jan Landa (7br.ze sedmičky) a 63,64% dosáhl Jiří Motl (7br.).

http://www.extraligahazene.cz/statistics/shot-seven-ratio

http://www.extraligahazene.cz/tables/score-seven

Uvidíme, jak na tom naši Lovci budou za další 4 týdny, kdy pro vás budu bilancovat třetí díl individuálních statistik našich Lovců. Příští týden se společně podíváme na týmové statistiky HK FCC Město Lovosice po 8.kole extraligy.

Kategorie: aktuality, tým "A" Rubriky: ,