Jak si vedou naši Lovci v rámci extraligových statistik?

Třetím tématem, které pro vás budeme ve středu otevírat, bude postavení našich hráčů v rámci celoextraligových statistik. Soutěž se teprve rozjíždí, ale již dnes pro vás máme pár prvních čísel.

Individuální statistiky hráčů HK FCC Město Lovosice, sezóna 2015/2016

V rámci statistických údajů dodávaných do systému ČSH samotnými extraligovými kluby, lze v individuálních statistikách sledovat následující ukazatele:

  • úspěšné zákroky brankářů,
  • úspěšnost brankářů,
  • góly z rychlých útoků,
  • úspěšnost střelby,
  • úspěšnost střelby ze 7m hodů,
  • tabulka střelců,
  • tabulka střelců 7m hodů.

Pojďme se tedy na tyto ukazatele podívat z pohledu našich Lovců.

Úspěšné zákroky brankářů

Může se zdát, že úspěšné zákroky brankářů a úspěšnost brankářů (následující ukazatel) bude pro někoho vyznívat jako podobně vypovídající číslo. Opak je ale pravdou a já osobně dávám neporovnatelně větší váhu počtu úspěšných zákroků, kterými je tento první ukazatel. Toto číslo má totiž mnohem větší vypovídající hodnotu, protože procentuální úspěšnost může být brána třeba z jediného zákroku brankáře, který jde na 7m hod. Z počtu úspěšných zákroků se dá již leccos odvodit a je přirozené, že brankáři s největším počtem zákroků patří k těm nejvíce vytěžovaným v soutěži. Není asi žádným překvapením, že po třech kolech vévodí této statistice brankář Cementu Hranice Josef Kučerka se 62 úspěšnými zásahy. To představuje téměř 21zákroků na utkání, což je jednoznačný faktor úspěchu a rovnítko mezi plným počtem bodů, které Hranice na svém kontě mají. Naše jednička Artur Adamík je momentálně na páté příčce se 49 úspěšnými zákroky, kterými pomohl našim Lovcům k prvním třem extraligovým bodům.

http://www.extraligahazene.cz/statistics/goal-keeper-save

úspěšné zákroky

Úspěšnost brankářů

Druhým ukazatelem je % úspěšnost brankářů. Ta je ale hodně zkreslující, neboť jak jsem již psala výše, nemá to téměř žádnou vypovídající hodnotu (resp. mělo by pouze v případě, že by se zde ukazovaly % pouze u těch brankářů, kteří odchytají většinu zápasů). V tomto případě tak na prvním místě s 50% figuruje brněnský Karel Zaplatílek, který ale spíše kryje záda jedničce Jirkovi Bavlnkovi a do zápasů zasahuje jen sporadicky. Náš Artur Adamík má v celkové statistice po 3 zápasech úspěšnost 37,12%. Naši další dva gólmani Jan Hrdlička a Kuba Koňařík do utkání zatím víceméně nezasáhli nebo se postavili pouze proti 7m hodům soupeře.

http://www.extraligahazene.cz/statistics/goal-keeper-save-ratio

Góly z rychlých útoků

V této statistice asi nikoho nepřekvapí, že nejlepší číslo svítí na ukazateli našeho kanonýra Jirky Motla. Ten má zatím ve statistice 8 úspěšných rychlých protiútoků zakončených brankou. Nikoho asi nepřekvapí ani to, že první příčky v této statistice jsou vyhrazeny křídlům, které mají k rychlým protiútokům tu nejlepší výchozí pozici a také se z nich nejčastěji prosazují.

http://www.extraligahazene.cz/statistics/quick-attack-goal

rychlé útoky

Úspěšnost střelby / nejlepší střelci extraligy

Ani tento ukazatel není úplně tak směrodatný, pokud se k němu nepřihlédne také z hlediska počtu vyprodukovaných střel. Je samozřejmě rozdíl v tom, pokud hráč vystřelí třeba desetkrát nebo dvakrát. Platí, že čím více střel tím větší pravděpodobnost, že střela nebude úspěšná. V současné tabulce po 3.kole je dokonce 15hráčů se 100% statistikou střelby a mezi nimi je i náš pivot Ivo Havel, který všechny svoje vyprodukované střely proměnil! Celkem má na svém kontě deset branek z deseti pokusů, tak si jen přejme, aby Ivošovi tahle střelecká forma vydržela co nejdéle.

S tímto ukazatelem koresponduje také tabulka střelců. V ní figuruje na vedoucí příčce náš Jirka Motl s 27 vstřelenými brankami a zároveň 87, 5% úspěšností střelby, což je také výborné číslo a je nejlepší v tomto ukazateli hned po 15ti stoprocentních střelcích, o kterých jsme mluvili výše.

http://www.extraligahazene.cz/statistics/shot-ratio

http://www.extraligahazene.cz/tables/score

úspěšnost střelby

nej střelci

Úspěšnost střelby 7m hodů / branky ze 7m hodů

V % úspěšnosti 7m hodů je na tom tabulkově nejlépe náš Jiří Bouček, ale ten zatím ve třech utkáních stál na čáře sedmimetrového hodu jen 2x. Druhým nejúspěšnějším exekutorem sedmiček v dresu Lovců je Jiří Motl s 87,5% úspěšností jejich proměňování a zatím sedmi brankami z této brankové příležitosti. Stoprocentní střelce v tabulce úspěšnosti 7m hodů zatím nemá smysl hodnotit, protože třeba první Petr Vinkelhöfer, jeden ze 100% střelců, zatím sedmičku střílel jen jednu jedinou.

http://www.extraligahazene.cz/statistics/shot-seven-ratio

http://www.extraligahazene.cz/tables/score-seven

Uvidíme, jak na tom naši Lovci budou za 4 týdny, kdy pro vás budu bilancovat další díl individuálních statistik našich Lovců. Příští týden se společně podíváme na týmové statistiky HK FCC Město Lovosice po 4.kole extraligy.

Kategorie: aktuality, tým "A" Rubriky: ,