První těžká prověrka Lovců

Již tento pátek čeká na naše Lovce final four Česko-slovenského poháru mužů. V něm se představí dva nejúspěšnější celky poslední sezóny na české straně: Plzeň, Lovosice a na straně slovenské: Prešov, Hlohovec. Pozvánku na turnaj elitních týmů přinášíme v článku.

Lovo-Apolda 14

1.ročník Česko-slovenského poháru mužů, Praha

Tohle je něco, co mužská házená ještě nezažila a věřím, že to pro všechny házenkářské příznivce bude silným zážitkem. V Praze se v rámci premiérového ročníku Česko-slovenského poháru mužů představí čtyři týmy, které vykrystalizovaly z finalistů poslední sezóny extraligové soutěže v Čechách a na Slovensku. Dlouho neměla česká házená konfrontaci s házenou na Slovensku a nyní k tomu bude ideální příležitost. Do Prahy se sjede čtveřice týmů, které i v letošním soutěžním ročníku budou mít ty nejvyšší ambice a Česko-slovenský pohár pro ně bude první velkou zkouškou v ročníku 2015/2016.

Startující týmy

Systém turnaje je takový, že proti sobě v semifinále narazí nejlepší tým jedné země proti druhému celku země druhé. Semifinálové dvojice tak mají toto složení: Lovci Lovosice (2.tým Čechy) vs. Tatran Prešov (Mistr SR) a Talent Plzeň (Mistr ČR) vs. Sporta Hlohovec (2.místo Slovensko). Vítězný celek ze semifinále postoupí do nedělního finále, které bude v přímém přenosu vysílat sportovní kanál České televize ČT4 a to ve velice atraktivním čase 20:10. Poražení budou dohrávat turnaj zápasem o 3.místo v sobotu od 17:30.

Pro první tři celky je navíc vypsána prize money, když vítěz premiérového ročníku získá šek na 1.500 EUR, poražený finalista šek na 1.000 EUR a třetí tým soutěže šek na 500 EUR.

Náš soupeř – Tatran Prešov

Naši házenkáři mají za sebou herní přípravu a všechny zápasy, které měli naplánovány. Nyní již jen trénují a první prověrkou jejich připravenosti a především sehranosti bude právě semifinále proti nejlepšímu slovenskému týmu poslední doby Tatranu Prešov. Ten dlouhodobě nemá na Slovensku konkurenci. Od sezóny 2006/2007 nepoznají na Slovensku jiného držitele titulu než je právě Prešov. V sezónách 2007/2008 a 2008/2009 se navíc Prešov účastnil jako host české extraligy a i tu v konkurenci českých týmů vyhrál. Pravidelně se účastní také evropských pohárů a také SEHA ligy, ve které hrají ty nejlepší týmy především z jižní Evropy. I v letošním ročníku se Tatran představí v prestižní Lize mistrů.

Kádr Tatranu Prešov je plný slovenských reprezentantů a pro letošní ročník v něm nechybí ani devítka legionářů. Mezi nimi je i trojice českých házenkářů: Tomáš Číp, Jakub Hrstka a Alexander Radčenko. Velice silný a zkušený kádr v letošní sezóně povede neméně zkušený a známý trenér Rastislav Trtík. Ten v minulosti vedl například celek Frýdku-Místku i s Milanem Berkou v sestavě a později i český národní tým. Máme se tedy rozhodně na co těšit.

Na setkání se slovenskou házenou se těší i trenér Lovců Vladimír Šuma: „jak jsem již avizoval, bude pro nás Česko-slovenský pohár vyvrcholením přípravy. V těchto dvou zápasech na turnaji by se již měla vykristalizovat základní sestava týmu, se kterou bychom se chtěli prezentovat v lize. Přestože již nehrajeme společnou soutěž, tak Prešov asi ani nemusíme představovat. Jedná se tým, který patří mezi špičku v Evropě. My se na zápas těšíme, vždyť ne každému se poštěstí zahrát si proti tak kvalitnímu týmu. Je to vítaná mezinárodní konfrontace, která zapadá do naší koncepce přípravy. Já osobně se těším i na setkání s Alexandrem Radčenkem, se kterým jsem se ještě potkal v reprezentaci i na trenéra Rastislava Trtíka, který mne vedl v německém Melsungenu.“

Všichni fanoušci kvalitní házené a lovosických Lovců jsou do Prahy srdečně zváni, budeme rádi, když přijedete podpořit náš tým!

Základní fakta 1.ročníku Česko-slovenského poháru:

Termín: 28. a 29. srpna
Místo: hala Slavie Praha, Vladivostocká 1460/10
Vstupné: 80 Kč / den (tj.dvě utkání)

Rozpis utkání:

Pátek 28. srpna 2015

17.00 hodin: FCC Město Lovosice – Tatran Prešov
19.00 hodin: Talent M.A.T. Plzeň – Sporta Hlohovec

Sobota 29. srpna 2015

17.30 hodin: O třetí místo
20.10 hodin: Finále – TV přenos