„Ve finále nejsme náhodou a já věřím, že Plzeň pořádně potrápíme,“ říká před finále Jan Landa.

To nejlepší na závěr aneb třetím dílem dnes uzavřeme trilogii článků před začátkem finálové série s Plzní. Jako poslední odpovídal lovosický odchovanec Jan Landa.

Do našeho miniseriálu jsme vybrali pět našich Lovců, kteří zodpovídali tři stejné anketní otázky týkající se finálových zápasů mezi Lovosicemi a Plzní.

Jako poslední odpovídal další srdcem Lovec, který se házenou naučil u nás v Lovosicích, Jan Landa. Honza má za sebou zkušenosti s play-off v dresu Dukly Praha a také mistrovský titul z roku, kdy v Lovosicích bylo ke zlaté medaili úplně nejblíž v historii – v tu chvíli nás ale trápil v dresu soupeře, když do své domovské haly přijel ještě jako hráč Dukly Praha. Od sezóny 2011/2012 se ale vrátil zpátky domů a v letošní sezóně je třetím nejlepším střelcem týmu.

Otázky a odpovědi Jana Landy.

4_Landa1) jaké jsou tvoje zkušenosti/vzpomínky s/na play-off a má pro tebe tento způsob zakončení soutěže větší náboj než dlouhodobá část?

„Play-off pamatuji pouze jako hráč Dukly Praha a vzpomínky na něj mám malinko rozporuplné. Dukla měla vždy kvalitní tým s ambicemi na nejvyšší příčky, jediná věc ji vždy trápila a to byla kulisa v domácím prostředí. A to je v play-off, kde každé domácí zaváhání hodně bolí, naprosto zásadní. Ačkoliv jsem cítil, že tým měl velikou kvalitu a odhodlání, do finále jsme se dostali pouze jednou za celých šest let, co jsem v Dukle strávil. S Lovosicemi je to má premiéra v play-off a hned takto úspěšná. Znovu to ukazuje sílu domácí prostředí, které máme u nás v Lovosicích naprosto fantastické.

Nikdy jsem nebyl příznivcem play-off. I letos se ukázalo, že není moc spravedlivé s ohledem na výkonnost v celé sezóně. Tuto sezónu nám to sice pomohlo k lepšímu výsledku, nicméně za rok to může být přesně naopak. Zranění dvou klíčových hráčů múže zničit v play-off to, na čem se celou sezónu tvrdě pracuje. V neposlední řadě bych chtěl zmínit fyzickou náročnost play-off. Vzhledem k tomu, že extraliga není profesionální soutež a spousta hráčů chodí o všední dny normálně do zaměstnání, není možné aby tělo dostatečně zregenerovalo po víkendovém zatížení. Zvyšuje se tak pravděpodobnost zranění a to přeci nikdo nechce.“

2) vyber si jednoho z hráčů z týmu soupeře a zkus jej charakterizovat.

„Michal Tonar, střední spojka a nositel slavného jména české házené. Měl jsem tu čest bránit i jeho otce a co si tak pamatuji, ze společného souboje jsem málokdy odcházel jako vítěz. Tenkrát nám na turnaji v Třeboni nasázel deset gólů a zdálo se mi, že se u toho ani nezapotil. Ale zpátky k Mikymu juniorovi. Velice chytrý hráč, soustředěný na hru, nenechá se rozhodit. Jako správná střední spojka pracuje pro tým. Nabíjí krajním spojkám, vidí pivota a v druhé vlně hraje s velkým přehledem v plné rychlosti. Akce nejen že připravuje, ale spoustu jich i zakončuje, což ukazuje fakt, že je třetím nejlepším střelcem Plzně. Sice na hřišti není tak výrazný jako Milan Škvařil, dle mého názoru se jedná o klíčovou osobu plzeňáků.“

3) finále nejvyšší soutěže se nehraje každý den. Lovosice jsou ve finále play-off vlastně poprvé ve své historii, nepočítáme-li „nepsané finále“ s Duklou, od kterého ale již uběhly čtyři roky! Jaké pocity teď tým zažívá a proč by vlastně fanoušek házené neměl tuhle sérii vynechat?

„Finále extraligy se v Lovosicích nikdy nehrálo. Je to odměna jak pro hráče za celoroční dřinu tak pro diváky za neuvěřitelnou podporu, které se nám od nich každý zápas dostává. Věřím, že si v sobotu po vítězném zápase v domácím prostředí společně zazpíváme „krále“ a vychutnáme si tak úžasný pocit vítězství ve finálové sérii.

Spousta kamarádů mi říká, že už máme splněno, že finále je něco navíc. Já to takhle však neberu. Plzeň je určitě nejsilnější tým naší extraligy, ale nejsou to nadlidi. Jsou to kluci jako my, kteří u nás letos ještě nevyhráli a já nemám v úmyslu tuto statistiku měnit. Ve finále nejsme náhodou a já věřím, že Plzeň pořádně potrápíme.“

Všichni v Lovosicích doufáme v to stejné, každopádně ať už budou zápasy jakékoliv, pojďme si společně tenhle házenkářský svátek na konci sezóny užít. Možnost budete mít ve všech zápasech – na venkovní utkání hraná 9. a 10.května vypravuje klub autobus a ten, kdo má chuť s námi do Plzně odjet, může i bez předchozího přihlášení přijít v sobotu nebo v neděli v 7:30 ke sportovní hale Chemik a společně se s námi vypravit za finálovou sérií. Domácí utkání hrajeme v sobotu 16. května a zbývá na něj v prodeji několik desítek posledních vstupenek k sezení.

Ještě jednou termíny a časy utkání:

finale