Mladší žáci na turnaji v Aue

V pátek a v sobotu se v německém Aue konal další ročník mezinárodního turnaje mládežnických týmů. Tradičně na něm startovala i lovosická družstva a přehled jejich vystoupení začínáme hodnocením týmu mladších žáků.

Hodnocení a zpráva trenéra

Ve dnech 15.-16.května 2015 se družstvo mladších žáků zúčastnilo 20. ročníku mezinárodního turnaje Nickelhütte Aue. V naší kategorii se zúčastnilo 7 družstev. Hráno každý s každým 2 x 12,5 minut. O titul se utkaly vyřazovacím způsobem první čtyři týmy tabulky. Zvítězila Dukla Praha před Aue I. Bronz putoval do NSG Rottluff/Limbach, když spolu se čtvrtými Lovosicemi a pátým VfB Eilenburg byli výkonnostně vyrovnaní. NSG Neudorf Döbeln a Aue II kvalit ostatních celků nedosahovali.

Výsledky Lovosic ve skupině – Pátek

Lovosice – NSG Rottluff Limbach 14:21 (4:10)
Přes špatný výkon držela základní sestava nerozhodný výsledek (8.min 4:4). Druhá šestka ale nedokázala vstřelit branku a naopak nabízela soupeři chybami snadné skórování. Ve třetí čtvrtině utkání základ opět stáhl náskok soupeře (18. min 13:15), ale další vývoj byl poznamenán spoustou technických chyb Lovosic, které soupeř využil ke snadnému vítězství.

Lovosice – Eilenburg 16:13 (9:8)
Výborná obrana, rychlý přechod do útoku a vypadalo to na jasné vítězství (8. min 8:4). V závěru poločasu přestali lovosičtí proměňovat vypracované příležitosti a soupeř se dostal do zápasu. Přetahovaná o skóre trvala do 20. minuty, závěr utkání ale vyzněl pro Lovosice

Lovosice – Nickelhütte Aue II 13:9 (8:4)
Když byl stav skóre v 5. minutě 5:1, vypadalo to na jednoduché utkání. Na vypracované šance by byl zápas pro soupeře debakl, ale katastrofické lovosické neproměňování brankových příležitostí umožnilo soupeři přijatelný výsledek

Lovosice – Dukla Praha 9:25 (6:11)
Tempo nasazené Duklou Praha jsme zvládali jen v úvodní čtvrtině. Důrazná obrana Dukly Lovosicím moc nedovolila a každou technickou chybu trestala rychlým útokem. Obrovský rozdíl byl v technice zpracování míče v rychlosti a razanci střelby. Ve druhé půli jsme vzdorovali jen díky výkonu brankářů, branku jsme vstřelili až po 10 minutách.

Lovosice – Nickelhütte Aue I 9:24 (7:14)
Domácí urostlí chasníci měli respekt jen v úvodních minutách utkání. Ale brzy se prosadili proti bojácnému výkonu v útoku a nedůrazné obraně Lovosic Z alibistického přístupu vyplýval neskutečně velký počet technických chyb (ve 2 poločase jich bylo 21 !!!)

Lovosice – NSG Neudorf Döbeln 13:12 (7:3)
Jednoznačný úvod (5.min 6:0) jsme prohospodařili technickými chybami a zejména přizpůsobením se pěší házené soupeře (18.min 8:8), kterému stačili dva střelci z dálky.

Tabulka skupiny

1. Dukla Praha 143 : 58 85 12
2. Nickelhütte Aue I 159 : 57 102 10
3. NSG Rottluff/Limbach 117 : 107 10 8
4. HK Lovosice 75 : 104 -29 6
5. VfB Eilenburg 90 : 121 -31 4
6. NSG Neudorf Döbeln 67 : 123 -56 2
7. Nickelhütte Aue II 64 : 145 -81 0

Výsledky Lovosic ve finále – Sobota:

Lovosice – Dukla Praha 9:18 (6:9)

Nejlepší výkon v turnaji předvedli lovosičtí proti pozdějšímu vítězi. Důrazná obrana stačila pokrýt razantní spojky a ulehčila tak práci brankářům. V útočné fázi se prosazovala lovosická křídla a rázem jsme hráli s favoritem vyrovnanou partii (8. min 5:5). Takové tempo však Lovosice nemohly dlouho vydržet a v závěru poločasu po chybách soupeř přeci jen převážil skóre na svou stranu. Druhý poločas se Dukla prosadila lepší technikou, pohybem v útoku a důrazem v obraně a množící se technické chyby Lovosice snadno trestala.

Lovosice – NSG Rottluff Limbach 14:17 (6:9)
Úvod utkání o 3. místo ukázal největší slabinu Lovosic – za prvních 30 vteřin 2 technické chyby. Přesto jsme byli lepší (3. min 3:1, 7. min 4:2). Snad z přemotivovanosti plynuly hrubky v obraně a neúčinná střelba, lovosičtí začali hrát alibisticky a soupeř otočil. V dramatickém závěru Lovosičtí vyrovnali (24.min 14:14). Poslední minutu však lovosičtí prohráli 0:3, jak jinak než technickými chybami.

Turnaj byl těžký nejen soupeři, ale i délkou – šest utkání v jednom dni, když mezi posledními třemi bylo vždy jen 30 minut na regeneraci. Páteční závěrečná utkání, zejména s Aue I a NSG Neudorf Döbeln, byla hodně poznamenána únavou.

Trenéři ale nemohou být s výkonem družstva spokojeni, neboť odvádělo velmi nevyrovnané výkony. V utkání s favority (Dukla, Aue I) vydrželo důrazem jen poločas, v utkání s vyrovnanými soupeři (Limbach, Eilenburg) sice odvedlo solidní výkon, ale nabízelo soupeři technickými chybami snadné branky. V utkáních se slabými soupeři (Dobeln, Aue II) se přizpůsobilo jejich pěší hře a nechalo se jimi trápit.

Největší rozdíl proti silným soupeřům byl v technice – zpracování míče v rychlosti a v důrazu. Ve srovnání s ostatními družstvy se neumíme až na výjimky prosadit střelbou z dálky. Přestože většinu střeleckých příležitostí máme na brankovišti, účinnost střelby je velmi nízká.

Výborný výkon ve všech utkáních nepodal nikdo, ale přísnější měřítko snesou Svoboda, Šmíd, Bednařík, Kuchárik a brankáři Lukáč, Kalivoda a Tietze. Ostatní střídali skvělé okamžiky s naivními chybami. Na druhou stranu to většinou nebyla lehká utkání a je třeba přiznat fyzickou převahu medailových soupeřů.

Sestava:

Lukáč, Kalivoda, Tietze – Svoboda, Šmíd, Bednařík, Kuchárik, Šuma, Vosický, Kryšpín, Štolba, Lopata, Sozanský, Heller

trenéři: Vodička, Trefný