Šuma: Rád bych pomohl k dalšímu rozvoji lovosických škol

Novým místostarostou Lovosic se stal po výsledku podzimních komunálních voleb Vladimír Šuma. Lovosický dnešek jej proto požádal o jakýsi „vstupní“ rozhovor.

Zdroj: Lovosický dnešek

ssportovec-roku2014-2_galerie-980

Foto: Litoměřický deník

Máte za sebou téměř tři měsíce v nové funkci. Jaké byly?

Po téměř třech měsících působení na městském úřadu se nebudu tajit tím, že se neustále nacházím ve fázi seznamování. Nejde pouze o prostředí či zaměstnance, ale především o pohled na naše město z jiné perspektivy. Dalo by se to přirovnat k opaku, kdy místostarosta přestoupí do sportovního odvětví. Na první pohled se od sebe možná obě zaměstnání liší, ale mají jedno společné – týmovou práci.

Můžete občanům sdělit, jaké oblasti máte na starosti a jaké máte v současné době nastavené priority?

Rád bych se věnoval oblasti školství. Po návratu ze zahraničí jsem měl možnost zapojit se do výuky žáků na druhém stupni ZŠ Antonína Baráka. Prostředí školy mě velmi zaujalo a rád bych pomohl k dalšímu rozvoji a zlepšení možností v lovosických školách. Dále pak budu dohlížet na majetek ve správě města, péči o zeleň a jednou z priorit bude i udržení či zlepšení vztahů s naším partnerským městem Coswig.

Co z Vašeho pohledu Lovosice nejvíc trápí?

Již dlouho diskutovaným a v současné době nejzávažnějším problémem zůstává dostavba úseku na dálnici D8, s čímž je spojeno znečištění ovzduší. Tranzitní doprava je tak vedena naším městem. Jsem otcem tří dětí, a i proto z mého pohledu Lovosicím již dlouhou dobu chybí pohotovostní služba. S dětmi a nezletilými je také spojena problematika heren a výherních automatů. Samozřejmě je mnohem více věcí, které stojí za zamyšlení.

Co bylo hlavním důvodem Vašeho vstupu do politiky?

Do politiky jsem vstoupil až po oslovení členy hnutí ANO. Ve vizích a změnách, které byly později nastíněny ve volebním programu, jsem cítil určitou čistotu a slušnost. Právě v tom vidím důvod pozdějšího úspěchu a vítězství v komunálních volbách. Domnívám se, že občané našeho města byli již dlouho nespokojeni, řekl bych až otráveni chováním jiných politických stran.

Stejně jako pana starosty v prosincovém vydání se i Vás zeptám, jak hodnotíte přemě-nu centrálního parku v náměstí, která vzbudila v Lovosicích hodně emocí?

Podle samotného hodnocení a kritiky, kterou jsem slýchával od některých obyvatel a návštěvníků města, ne zcela všichni pochopili záměr tohoto díla. Pokud vím, již od prvopočátku se hovořilo o náměstí, což bylo myslím splněno a uskutečněno. Mnozí z nás si toto místo spojují s městským parkem, který tu dlouhá léta býval. Účelem „zeleného náměstí“ je umožnit obyvatelům se právě zde scházet. Oživit centrum města v podobě koncertů, různých akcí a atrakcí. Sám osobně hodnotím tento nápad kladně. Druhou věcí je však historie a průběh stavby, který byl v Lovosicích hodně diskutován a kritizován.

Lovosičané Vás samozřejmě znají zejména ve spojení s házenou. Jak z pohledu trenéra místních Lovců hodnotíte vystoupení českého národního týmu na mistrovství světa v Kataru?

Hodnocení mistrovství bych rozdělil na dvě části. Nebudu hovořit o úspěchu našeho týmu. Na samém konci jinak velice kvalitně obsazeného turnaje na nás zbyla pouze sedmnáctá příčka. Dnes je to už pouhá historie, ale dle mého názoru také důvod k zamyšlení, kde se stala chyba. V budoucnu se bude vzpomínat jen a pouze na umístění a celkový výsledek. Na pocity z průběhu turnaje si již nikdo nevzpomene. Mrzí mě zranění našeho odchovance Jiřího Motla, který již dlouhou dobu patří k lídrům lovosického týmu a je jedním z nejkvalitnějších hráčů extraligy. I když se jedná o sport kolektivní, kladně musím hodnotit výkony jednotlivých hráčů – Zdráhala, Babáka, Jurky, Štochla, Horáka, ale i Jíchy. Za velmi důležité považuji nejen výsledky posledních dvou utkání, ale hlavně přístup hráčů po nevydařeném vstupu do turnaje. Na takhle položených základech musíme v budoucnu stavět.

Kategorie: aktuality