Házenkářské naděje Ústeckého kraje 2014/2015

Od června začal v Ústeckém kraji fungovat program Házenkářských nadějí, kterého se zúčastnili také chlapci z oddílu Lovců. Jak program vypadá a jak se našim hráčům dařilo si můžete přečíst v článku.

Program házenkářských nadějí organizují krajské házenkářské svazy ve spolupráci s Českým Svazem Házené. Je to tréninkový program pro talentované házenkáře a házenkářky vybraných ročníků. Tento program byl dříve znám jako OLYMPIJSKÉ NADĚJE a má v historii házené dlouholetou tradici. Výběry jednotlivých krajů plní svůj tréninkový program většinou od podzimu do konce ledna, kdy se ti nejlepší z republiky setkávají v Nymburce na celostátním výběrovém kempu.

vyber s PetremV Ústeckém kraji jsme s programem začali netradičně již v červnu 2014. Na prvním kempu v Lovosicích se sešlo celkem 26 chlapců z ústeckého kraje a kromě herních tréninků, chlapci také absovovali testování obecných pohybových schopností. V Lovosicích se sešli hráči z Mostu, Loun, Lovosic a Ústí nad Labem. Pro hráče narozené v roce 1999 jsme připravili velmi zajímavý tréninkový program, který vyvrcholil poslední víkend v lednu kempem v Nymburce. Hráči nejen reprezentovali ústecký kraj, ale bojovali také o nominaci na celostátní kemp házenkářských nadějí, který je je prvním stupněm výběru hráčů a hráček pro reprezentaci. Talentovaní hráči a hráčky jsou vybírání na základě svých individuálních schopností a dovedností, ale i na základě tělesných parametrů. Tímto výběrem projde více než 300 chlapců a dívek. Jen ti nejlepší v budoucnu vytvoří základ dorosteneckého reprezentačního výběru. Kemp je však zároveň významnou akcí i pro trenéry, kteří se jej v různých rolích aktivně zúčastňují a rozhodčí, kteří se zde připravují na výkonnostní postup.

Náš tréninkový program byl bohatý a díky regionálním centrům, která nyní v jednotlivých krajích vznikají, můžeme s kempy výběrů pokračovat i s dalšími věkovými kategoriemi. Kromě samostatných tréninků jsme zorganizovali i trénink s extraligovým týmem Lovosic. Na jednotlivé tréninky jsme pozvali hráče lovosického týmu. Hráči si zatrénovali s Milanem Berkou, Jakubem Kolomazníkem, Mílou Sýkorou a také s dorostenckými reprezentanty Honzou Hrdličkou a Václavem Francem. V srpnu 2014 jsme se zúčastnili mezinárodního turnaje v Berlíně. Hráči měli možnost navštívit první bundesligové utkání berlínských lišek v sezóně 2014/2015, kde hrají i dva čeští reprezentanti Petr Štochl a Pavel Horák. Kluci si po utkání s Petrem Štochlem popovídali a Petr se s námi ochotně vyfotografoval. Na turnaji jsme obsadili 8. místo. Do Nymburka se nakonec dostalo 6 hráčů z ústeckého kraje. Marek Gebhart, Jiří Günl, Patrik Stach, Šimon Malý z HK .A.S.A. LOVOSICE, Pavel Vích z LOKOMOTIVY LOUNY a Jakub Schichor z BANÍKU MOST. Kluci se na kempu vůbec neztratili, Marek Gehart se mezi 60 hráči umístil na 4. Místě v testování. Poslední den kempu byli hráči rozděleni do 4 týmů, ELITE 1, ELITE 2, SUPER 1 a SUPER 2. Do týmu Elite 1 byli nominování Marek Gebhart na pozici spojky a Jirka Günl v brance. Jakub Schichor s Patrikem Stachem hráli v týmu Elite 2. Šimon s Pavlem odehráli svá utkání v týmech Super.

UK-partnerPro ročníky 1999 tento program končí, ale je to pro hráče také začátek práce v regionálním centru. Hráči mají jednu sezónu na to pracovat na sobě a poprat se o nominaci do dorostencké reprezentaci, která se bude tvořit v roce 2016.

Andrea Řezníčková
Václav Karlovec
REALIZAČNÍ TÝM VÝBĚŘU CHLAPCŮ ÚSTECKÉHO KRAJE

Kategorie: aktuality