Mladší žáci se pyšní titulem Mistr ČR!

Ve dnech 6. – 8. června 2014 se v Novém Veselí utkala šestice nejlepších týmů z kvalifikací o titul Mistra ČR v Házenkářském desetiboji. Družstva mladších žáků HK Lovosice, Talent Plzeň, HBC Karviná, HK Ivančice, Sokol Úvaly a domácí Sokol Nové Veselí soupeřila v deseti herních a atletických disciplinách. Jak turnaj dopadl, si můžete přečíst v článku.

Ve čtrnáctičlenných družstvech se v individuelních disciplinách počítalo vždy jen deset nejlepších výkonů.

Soutěž začala v pátek hodem na dálku. Lovosičtí tuto disciplinu, ve které si nejvíce věřili, suverénně vyhráli a získali tak prvních 6 (a dalších 6 bonifikačních) bodů z celkově 60 možných. Na další disciplinu, pětiskok, si lovosičtí podle výsledků z kvalifikací příliš nevěřili. Vynikajícími výkony, když všichni hráči si vylepšili své maximum, získali za vítězství opět plných 6 bodů. V prvním herním kole byl soupeřem Baník Karviná. Lovosičtí karvinské zcela zaskočili aktivitou a drtivě vyhráli osobku (15:4) i nájezdy (19:15). Ve hře byli Lovosice stále vpředu, ale hrubky v závěru dovolily Karviné otočit z 8:6 na 8:9. Spravedlivou remizu zachránil Durček střelou 5 vteřin před koncem.

Ani na úvodní sobotní disciplinu, běh 2×15 m, si Lovosičtí příliš nevěřili. Vynikající výkony, znamenající osobní rekordy všech hráčů družstva, vedly k plnému bodovému zisku. Ve druhém herním kole narazili Lovosice na Sokol Úvaly. Po malátném výkonu sice získali body za osobku (11:9), ale ztratili nájezdy (14:15) i hru (5:6). Ve třetím herním kole přehráli Lovosice Talent Plzeň, stejně tak si poradili ve čtvrtém herním kole s Ivančicemi. Závěr dne patřil individuelní disciplině, přesné střelbě. Snad únava z náročného dne způsobila, že všechny týmy zůstaly hluboko za svými možnostmi, ale zisk 82 bodů stačil lovosickým na druhé místo a tedy dalších 5 bodů do celkového hodnocení. Večerní počítání dosavadních výsledků naznačilo, že i dílčí úspěch v nedělních soutěžích znamená pro Lovosice mistrovský titul.

V neděli ráno na poslední individuelní disciplinu, překážkovou dráhu, nastupovaly Lovosice jako první. Někteří hráči Lovosic bohužel své dosažené slibné časy znehodnotili penalizacemi za chyby vyplývající z obrovské nervozity. Pro poslední herní kolo proti domácímu družstvu byl trenéry stanoven jasný úkol, vyhrát osobní obranu, na kterou si soupeř věřil a v níž dosud nebyl poražen. Vynikající výkon Lovosic (11:6) znamenal definitivní zlato. A když lovosičtí vyhráli i nájezdy, nemusela je mrzet ani nezasloužená prohra ve hře (9:10) brankou dosaženou soupeřem 15 vteřin před koncem utkání. Za druhé místo v kriteriu aktivita ve hře pak Lovosičtí získali dalších 5 bodů.

Titul mistra ČR si odvezli Lovosice, stříbrné medaile putovaly do Plzně a bronz do Úval. Domácí vybojovali čtvrté místo před Karvinou a Ivančicemi. V poslední doplňující disciplině fair-play si nejlépe vedli žáci Úval. O mistrovském titulu Lovosic rozhodla vyrovnanost hráčů družstva podpořená vynikajícími výkony jednotlivců. Jan Durček získal zlatou medaili v disciplinách 2×15 m a pětiskok, Kilián Malý ve střelbě na přesnost a Radek Vosický bronz za výkon na překážkové dráze. Každý hráč Lovosic bodoval nejméně v jedné disciplině a všichni hráči skórovali. Bohužel soutěž nemohli pro zranění dokončit Šimon Šmíd a Vítězslav Svoboda. Zlaté medaile předal prezident svazu házené Mgr. Aleš Pospíšil hráčům Janu Durčekovi, Václavu Kovářovi, Josefu Staňkovi, Martinu Prášilovi, Tomáši Jelínkovi, Danielu Dojčinovičovi, Vítězslavu Svobodovi, Kiliánovi Malému, Jakubu Donátovi, Michalovi Burgrovi, Petru Koubovi, Radimu Vosickému, Šimonovi Šmídovi a trenérům Markovi Trefnému a Miloši Vodičkovi.

MCR_mlz

Ing. Miloš Vodička