Ani mladší žáci se v Praze neztratili

Čtyři celky Lovců se o víkendu představily na mládežnickém turnaji Prague Handball Cup. Po zprávě o vystoupení starších žáků dnes přinášíme hodnocení týmu mladších žáků. Ti soutěžili v konkurenci 49 týmů z celé Evropy. Hodnocení trenérů čtěte v článku.

Družstvo mladších žáků HK Lovosice se zúčastnilo ve dnech 17. – 21. dubna 2014 tradičního turnaje v házené Prague Handbal Cup 2014. V letošním ročníku startovalo ve všech mládežnických kategoriích celkem 449 družstev z 23 zemí. V kategorii mladších žáků soupeřilo 49 týmů, rozdělených na 8 základních skupin, ze kterých do dalších kol postupovali tři týmy.

Naši mladí házenkáři se neztratili. Po postupu ze základní skupiny byli vyřazeni v osmifinálové skupině pozdějším vítězem turnaje, družstvem Éles Kézisuli z Maďarska. V neoficiálním žebříčku tak obsadili 9. – 16. místo. Z českých týmů se mezi posledních 8 družstev dostali Zubří, Strakonice a Dukla Praha.

V kategorii mladších žáků zvítězilo družstvo Éles Kézisuli (Maďarsko) před Tik Tastrup (Dánsko), třetí místo vybojovalo HC Zubří před RK Draca Ptuj (Slovinsko).

ZÁKLADNÍ SKUPINA:

HK Lovosice : TJ Nový Jičín     24 : 8 (10 : 5 )
V úvodním utkání turnaje stačila poklidná hra k vítězství nad soupeřem ze severní Moravy. Každý hráč Lovosic vstřelil branku.

HK Lovosice : MHáK Martin (Slovensko)     9 : 18      ( 4 : 8)
V utkání se soupeřem ze Slovenska se nám nedařilo ani v obraně, ani v útoku, naopak soupeři se dařilo úplně všechno. Po nejhorším výkonu na turnaji přišla až příliš krutá porážka. Znamenala, že již nesmíme prohrát, abychom obsadili postupovou příčku. Další soupeř – Chorvaté byli ve skupině jasným favoritem.

HK Lovosice : HC Maksimir – Pastela (Chorvatsko)   15 : 19    ( 6 : 11)
V utkání s favoritem skupiny jsme podali výborný výkon a se soupeřem jsme dlouho drželi krok. O vítězství rozhodla fyzická převaha soupeře, za výkon zaslouží družstvo pochvalu.

HK Lovosice : RK Vigis (Litva)     19 : 9    (13 : 5)
V úvodním utkání druhého hracího dne jsme hráli o přímý postup ze skupiny. Nezachytili jsme úvod (5. min. 1:4), ale v dalším průběhu utkání nebylo o vítězství pochyb.

HK Lovosice : Taunus Baren (Německo)       25 : 13     (11 : 3)
Pohodové utkání se soupeřem z Německa, více se útočilo, než bránilo, ale i tak to stačilo na výrazné vítězství.

HK Lovosice – HC Dukla Praha II        22 : 15     (10 : 8)
V utkání, které nerozhodovalo o pořadí se opět více útočilo, než bránilo a soupeř byl dlouho na dostřel. V závěru si naši kluci vítězství pohlídali.

Tabulka

1. HC Maksimir – Pastela (Chorvatsko)      6   6   0   0   118 :   63   12
2. MHáK Martin (Slovensko)                        6   5   0   1   107 :   63   10
3. HK Lovosice                                          6   4   0   2   114 :   83     8
4. RK Vigis (Litva)                                       6   3   0   3     74 :   77     6
5. Taunus Baren (Německo)                       6   2   0   4     57 :   91     4
6. TJ Nový Jičín   (Česko)                           6   1   0   5      60 : 104     2
7. HC Dukla Praha II (Česko)                      6   0   0   6      61 : 106     0

Osmifinálová skupina:

HK Lovosice – Éles Kézisuli (Maďarsko)       15 : 20     (6 : 11)
Nejlepší utkání na turnaji sehráli naši chlapci proti pozdějšímu vítězi celého turnaje. V úvodu osobní obrana nejlepšího střelce hostí otupila soupeřův útok (10. minuta 5 : 5), střelecky vynikali Durček a Kovář, v brance čaroval Jelínek. V závěru poločasu soupeř využil svoji fyzickou převahu a pětibrankovým rozdílem rozhodl utkání. Ve druhém poločase se výborným výkonem prezentovali také Svoboda a Dojčinovič a naši kluci byli Maďarům víc než vyrovnaným soupeřem. Bohužel manko se jim smazat nepodařilo. Celý tým za bojovný výkon zaslouží pochvalu.

HK Lovosice – Slovan Modra (Slovensko)     13 : 11      ( 6 : 4 )
V závěrečném utkání se rozhodovalo o pořadí na nepostupových místech ve skupině. Naši hráči i přes velkou únavu zabojovali a dokázali soupeře ze Slovenska ve vyrovnaném utkání porazit. Střelecky se prosazoval Durček a Kovář a v brance spolehlivě zachytal Jelínek. Letošní bilanci s družstvy ze Slovenska jsme upravili na 4 vítězství a 1 porážku.

Tabulka:

1. Éles Kézisuli (Maďarsko)                    2   2   0   0       40 : 21      4
2. HK Lovosice                                      2   1   0  1       28 : 31       2
3. Slovan Modra (Slovensko)                  2   0   0   2       17 : 33      0

Družstvo se na turnaji prezentovalo skvělým způsobem a opět potvrdilo, že patří ke špičce české mládežnické házené. Útočná fáze tentokrát převládala nad obrannou, v utkáních s Chorvaty a Maďary se jako rozhodující ukázala fyzická převaha soupeřů. Naši hráči příkladně bojovali a představili se jako tým, co se nevzdává.

Turnaj výborně odehrál Tomáš Jelínek v brance, solidním výkonem se přestavil i Petr Kouba. Honza Durček a Václav Kovář táhli tým střelecky i důrazem v obraně. Vítek Svoboda a Daniel Dojčinovič podali v turnaji velmi solidní výkon, dokázali se prosazovat i v koncovce. Příjemným překvapením byl výkon Kiliána Malého na křídle, který se také střelecky prosadil. Pepa Staněk k tradičně výborné obraně přidal i dobrou střelbu, Jakub Donát a Michal Burgr si zejména v obranné fázi odehráli své. Družstvo odehrálo celý turnaj pouze s osmi hráči v poli. Pozitivní je, že vydrželo se silami (hráno 2 x 15 minut). Prague Handbal Cup 2014 byl nejkvalitnější turnaj, kterého se naši mladší žáci v letošní sezoně zúčastnili. O to cennější je celkové umístění.

Za podporu po celou dobu turnaje děkujeme všem rodičům, kteří vážili o velikonocích cestu do Prahy.

Sestava Lovosic:
Jelínek, Kouba – Durček, Kovář, Staněk, Dojčinovič, Svoboda, Malý, Donát, Burgr

Marek Trefný, Miloš Vodička