Novou tváří v trenérském týmu je Ján Lajčák

Novou posilu do trenérských řad přivítali Lovci na poli mládežnických celků, když v dorosteneckých kategoriích rozšířil trenérský tým Ján Lajčák.

Vizitka trenéra:

Ján Lajčák
Narozen: 30.10.1975 Michalovce (Slovensko)
Hráč: Michalovce, ŠKP Bratislava
Trenérské zkušenosti: Michalovce, Poruba, Prešov, RD žen Slovensko

Hráčské zkušenosti na postu brankáře sbíral Ján Lajčák v rodných Michalovcích nebo při studiu vysoké školy v ŠKP Bratislava. Po skončení mužské házené ve slovenských Michalovcích se pak rozhodl pro trenérskou dráhu. „V roce 2003 jsem začínal u mládeže, v ženském klubu Michalovce, přes dorostenecké kategorie jsem se pak posunul až na pozici asistenta v „A“ týmu Iuventy,“ vzpomíná na své začátky Ján Lajčák.

Na východě Slovenska působil delší dobu, aby pak přesídlil na sever Moravy do role asistenta interligového celku Poruby. Po úspěšném angažmá v Sokolu Poruba se přes kluby v Prešově a Vranově vrátil do již zmiňovaného nejúspěšnějšího celku Slovenska poslední doby Iuventa Michalovce.

„Jak v Porubě tak v Michalovcích jsem působil v roli asistenta interligového celku, k tomu jsem měl na starosti speciální tréninky brankářek. Pět let jsem působil také v roli asistenta u slovenského národního celku žen a to po boku českého trenéra Dušana Poloze,“ přidává výčet trenérských zkušeností nový člen trenérského týmu lovosických dorostenců.

U slovenského nároďáku zůstává Lajčák i nadále, tentokrát jako asistent trenéra Pavola Streichera. K angažmá na Slovensku pak nově přidává další metu, ale tentokrát u mužské kategorie. „S ředitelem klubu Vojtěchem Srbou jsme se domluvili na mém působení u lovosické mládeže, konkrétně u dorosteneckých celků. Mojí specializací jsou brankářské tréninky, ale čas ukáže, kam se naše spolupráce může vyvinout. Možnosti jsou otevřené,“ prozrazuje Lajčák.

Ján Lajčák společně s trenérem staršího dorostu Vladimírem Šumou.

Práce s ryze mužským kolektivem, navíc s dospívající mládeží, se slovenský rodák rozhodně nebojí: „jedenáct let jsem učil na gymnáziu v Michalovcích, takže zkušeností a znalostí práce s touto věkovou kategorií mám dostatek. Těším se na změnu, protože práce s klukama je přeci jen něco jiného než dívčí kolektiv. Těším se na typicky mužský humor, ostatně o něm jsem se přesvědčil už na úvodních trénincích.“

Díky Jánu Lajčákovi se budou moci lovosičtí dorostenečtí brankáři těšit na speciální brankářské tréninky. „Pokud to možnosti klubu dovolují, jsou ideální dva specializované brankářské tréninky týdně. K tomu bych rád i v rámci dalších tréninků vyčlenil pro brankáře část tréninku, který by byl věnován pouze jim. V dospělých kategoriích se k tomu přidává video a taktická příprava na utkání, po utkání pak přichází společný rozbor.“

A co je základem pro dobrý výkon brankáře? „Brankář musí mít dobrou hlavu. Pokud funguje hlava, pokud brankář dobře vnímá herní situace, má pro ně cit a dokáže je správně vyřešit, je na dobré cestě k dobrému výkonu. Výkon brankáře je komplexní záležitostí, je spousta věcí, které musí zvládat. A rozhodně neplatí, že do brány patří hráči, kteří by se jinak nedokázali ve hře uplatit. Tahle myšlenka je už naštěstí zastaralá, naopak tvrdím, že brankář patří k nejvšestrannějším hráčům, je to hodně specifický post,“ myslí si Ján Lajčák a dodává: „brankář musí být psychicky vyrovnaný. Základní chybou, a stává se to především u brankářů v mladším věku, je řešit to, co se již stalo. S obdrženým gólem se nedá zpětně nic udělat. Naopak je potřeba se koncentrovat na každý nový útok.“

K nejoblíbenějším brankářům našeho nového trenéra patří spoluhráč z mládežnických kategorií, bývalý slovenský reprezentant Richard Štochl. Ze zahraničních brankářů je to pak Němec Wolf, dánská ikona Landin nebo legenda mezi brankáři, olympijský vítěz z Francie Omeyer.

Přejeme Jánu Lajčákovi, ať se mu u nás daří a líbí. A třeba se i s jeho pomocí podaří v Lovosicích vychovat někoho dalšího, který se přidá k již výše zmiňovaným brankářským esům.. Těšíme se na spolupráci 🙂