Lovci hrají s Jičínem o „čtyři“ body a místo ve čtvrtfinále

Mílovými kroky se blíží ke konci základní část STRABAG Rail extraligy. Zatímco její vítěz je již jasný a stane se jím obhájce titulu z Plzně, i nadále se bojuje o místa v postupové osmičce do play-off.

20. kolo STRABAG Rail extraligy:

HK FCC Město Lovosice – HBC Ronal Jičín,
pondělí 2. března 19:30

Poslední tři zápasy čekají na lovosické házenkáře a každý z nich může být tím, který rozhodne o jejich postupu mezi elitní osmičku. Sobotní vítězství Hranic nad favoritem z Karviné odsunulo hráče Lovosic na osmou tj. poslední postupovou příčku. Osmé místo hájí se 17 body a hned první výsledek ve zbývajících třech kolech může být klíčovým pro jejich případný postup do play-off.

Devátým celkem tabulky je totiž tým Jičína, který sice na lovosický celek ztrácí 3 body, ale ze všech aspirantů na poslední postupové příčky má nejlepší (rozumějte nejjednodušší) rozlosování. V posledních dvou kolech totiž jičínští změří síly s posledními dvěma týmy tabulky, které na podzim přesvědčivě porazili a dá se tak očekávat jejich plný bodový zisk. A pokud by se Jičínu podařilo zvítězit i v pondělním zápase s Lovosicemi, mohl by nakonec poskočit i na sedmou příčku extraligové tabulky.

Lovosice mají postup do play-off plně ve svých rukou. A vítězství v pondělním duelu s Jičínem by jim na 99% dalo jistotu čtvrtfinále. Pokud by totiž jičínský celek porazili, tak ten by se již před Lovce nemohl bodově dostat. Teoreticky by se pak Lovci o postup na dálku „prali“ již jen s Brnem, na které čekají v posledních dvou kolech těžcí soupeři v podobě týmů Dukly a Nového Veselí.

Pojďme se ale podívat na nejbližšího soupeře lovosického celku. Jak jsme již psali výše, tým Jičína je aktuálně na deváté pozici se ziskem 14 bodů. Začátek sezóny přinesl Jičínu velmi těžké rozlosování a 4 soupeře s medailovými ambicemi v řadě. Poprvé tak Jičín bodoval až v pátém kole, když přivezl vítězství z Hranic. Další body si připsal z tzv. povinných zápasů: s týmy Brna, Maloměřic, vítězství přivezl z Frýdku-Místku, znovu z Brna a z těžkých soupeřů si připsal na své konto skalp Nového Veselí. První vzájemný duel mezi Lovosicemi a Jičínem vyzněl pro Lovce v poměru 30:27.

Tým vede třetí sezónu trenér Petr Mašát. Nejlepším střelcem jeho týmu je odchovanec Karviné, pravé křídlo David Krahulec. Kromě Martina Kovaříka, který jako další střelecky táhne svůj celek, má Jičín branky rozložené na většinu hráčů svého týmu. Brankářské duo Veverka – Machalický si v letošním ročníku připsali 240 úspěšných zákroků a drží se na 32% úspěšnosti.

Velkou podporu mají jičínští ve svém domácím prostředí, na které budou spoléhat také v pondělním duelu. Ten se odehraje ve sportovní hale v Jičíně v pondělí 2. března od 19:30 hodin. Sledovat jej můžete prostřednictvím onlajnů a přenosu klubové kamery na tvcom.

Děkujeme všem našim fanouškům, kteří nám budou na dálku držet palce! JSME JEDEN TÝM, MY A VY!

Komentáře před zápasem:

Pavel Farář, trenér HK FCC Město Lovosice: „Jedeme na horkou půdu do Jičína. Čeká nás obrovsky těžké utkání, v Jičíně se rozhodně nevyhrává snadno. Navíc družstvo, které z tohoto zápasu vyjde vítězně, se výrazně přiblíží play-off. Očekávám bojovné a vyrovnané utkání, ve kterém rozhodnou brankáři a úspěšnost ve hře jeden na jednoho. Nejvýraznější osobností soupeře je navrátilec po zranění Ondřej Šulc, který v klíčových utkáních ukazuje, jak je platným hráčem. Jičín je soupeř, kde jsou nebezpeční všichni hráči především díky jejich individuálním schopnostem. Celkově je jejich hra založená právě na hře jeden na jeden.“

Jiří Bouček, spojka HK FCC Město Lovosice: „Čeká nás důležitý zápas o play-off. Rozhodovat budou obrany a proměňování vyložených šancí. Jíčín praktikuje velice nepříjemnou agresivní obranu a jeho hráči jsou velice dobře vybaveni, ve hře jeden na jednoho.Očekávám bojovné utkání, které musíme zvládnout. Jedeme si do Jičína pro dva body, které by nám měli stačit na play-off.“

David Krahulec, křídlo HBC Ronal Jičín: “Domácí zápas proti Lovosicím bude pro oba celky velmi důležitý. My i soupeř se pohybujeme ve stejném pásu tabulky a zároveň bojujeme o vstupenku do play-off. V posledním střetnutí na půdě Lovosic se zápas rozhodl až v samotném závěru, k naší smůle ve prospěch domácích. Lovosicím budeme chtít prohru vrátit a navázat na získaný bod z Brna. Lovosice budou chtít odčinit dvě poslední domácí porážky, takže očekávám, že ani jeden tým nic nevypustí. “