Kvalifikace na finále Házenkářského desetiboje

Kvůli prázdninám v Praze se kvalifikace krajů Ústeckého, Libereckého a Prahy do finále přeboru republiky v házenkářském desetiboji konala v pátek 15. března 2019. Liberečtí si na náročné disciplíny netroufli a tak se o účast ve finále v Plzni utkali domácí a Dukla Praha 4.

Kvalifikace do finále MČR v Házenkářském desetiboji, ml. žáci

V úvodní disciplině, pětiskoku, suverénně zvítězili hosté z Prahy. Druhá disciplina také vyzněla pro Duklu, ale rozdíl průměrných časů deseti nejlepších byl jen dvě setiny vteřiny. Ve třetí disciplině hod na přesnost si naopak suverénně vedli domácí.

Po krátké přestávce následovalo desetiminutové utkání s povinnou osobní obranou. A to se Lovosicím vůbec nepovedlo. Naštěstí v nájezdech zůstalo vítězství v Lovosicích a udrželo domácí v naději. O výsledku kvalifikace rozhodla dvacetiminutová hra, neboť oba týmy vsadili na vítězství žolíka (zdvojnásobení získaných bodů). Utkání bylo vyrovnané až do 10. minuty (5:5). Potom ale lovosičtí začali kupit jednu chybu za druhou, ty pak soupeř potrestal sedmigólovou šňůrou. Výsledek utkání také znamenal vítězství Dukly v aktivitě (kolik hráčů vstřelí branku). Také v disciplině hod na dálku byla Dukla výrazně lepší. Náladu domácím pozvedlo až jednoznačné vítězství v překážkové dráze.

V silových disciplinách (skok, hod) dominovala Dukla. Krok jsme drželi v rychlosti (2 x 15), předčili jsme ji v obratnosti (dráha). Ve všech 6 individuálních disciplínách, kde se počítalo jen 10 nejlepších výkonů 14 hráčů, bodovali Buryánek a Křížek, v pěti disciplínách pak Srba, Trefný, Gebhart J. a Šenk. Všichni hráči se nejméně jednou zapsali do započítávaných výkonů.

V herních disciplinách se projevila větší síla Dukly, kterou jsme mohli eliminovat jen velkou bojovností. V osobce jsme drželi krok díky rychlosti, bohužel jsme se hrubkami připravili o lepší výsledek. Stejnou daň jsme zaplatili i ve hře. Výsledek mrzí dvojnásob, neboť v osobce a zejména ve hře jsme to Dukle až příliš ulehčili. Kvalifikovat se mezi šest nejlepších týmů republiky vyžaduje nejen dovednosti, ale i chuť se o výsledek porvat, zvláště když se nedaří.

Musíme konstatovat, že Dukla byla lepší jak v individuálních disciplínách, tak zejména v disciplínách herních. Lovosičtí kluci jí ale byli důstojným soupeřem a za to zaslouží pochvalu. Přejeme Dukle úspěch v červnovém finále v Plzni.

SESTAVA: TOUŽIMSKÝ, KokKalidis – BURYÁNEK, KŘÍŽEK, GEBHART J., SRBA, TREFNÝ, ŠENK, PaLán, TOMAN, KREJZA, GEBHART S., DVOŘÁČEK, Šírek,

Trenéři: Vodička, Holata, Hron, Trefný.